Teatar mladih „Mišolovka“: važno je biti čovek

autor: Branka Erceg 0

- Sušina je da svi učesnici dobiju nešto za sebe, da nešto nauče i da dostignu novi nivo znanja. Primenjeno pozorište ima za cilj da reši društvene probleme. Prvo dijagnostikujemo problem, napravimo tekst i čekamo kako će publika odreagovati - objasnili su osnivači teatra mladih Mišolovka Ibro Sakić i Jelena Zdravković prošle subote u Zenitu.

Photo: Branka Erceg 

Razgovarali su o razlikama između primenjene drame i primenjenog pozorišta - Primenjena drama predstavlja značaj sama po sebi, međutim, kada primenjena drama dođe do publike, ona predstavlja primenjeno pozorište - rekla je dramska i pozorišna pedagoškinja Jelena Zdravković i dodala da se primenjena drama bavi društvom, društvenim pitanjima i onim što se dešava u pojedincu.

Prema rečima osnivača Ibre sakića u ovom teatru ne postoji audicija te svako može da učestvuje jer je "akcenat rada nije na proizvodu nego na procesu i jačanju samopouzdanja deci". 

Povodom petogodišnjice od osnivanja teatra, dramaturzi  prikazaju svoje dosadašnje predstave i prepričavaju dogodovštine sa mladima.  Takođe, ukazaju  na problem prostora i apeluju na pomoć nadležnih institucija.

Oba osnivača usaglasila su se da je najteže raditi sa tinejdžerima, jednostavno ih je nemoguće odvojiti od telefona.  Dramaturzi ovog teatra daju radionicama naglasak na mimici, jer je to metod izražavanja i kasnije u životu. Po rečima pokretača ovog teatra, najvažnije je da se polaznici nauče humanosti, dobroti i veštini normalne komunikacije. 

Nakon poučne i humorističke tribine publika je imala brojna pitanja, a deca koja su prisustovala od roditelja su zatražila učlanjenje u teatar.

Nema komentara

Napišite komentar