Svi su moćniji od stvaralaca

autor: M. S. 0

Za tribinu „Uloga pozorišta u Srbiji danas“ postojao je dvostruki povod – obeležavanje Svetskog dana pozorišta 27. marta, a ujedno i proslava godišnjice rada portala Hoću u pozorište. Govornici tribine podsetili su da će pozorište sve nadživeti jer je oduvek bilo neophodno, ali su ukazali i na važne probleme iza scene.

Direktorka Reflektor teatra Aneta Goranović smatra da, kako pozorište ne može bez publike, tako ni publika ne može bez njega, i da se to najbolje vidi kada je pozorište ugroženo.

– Postoji građanska odgovornost i te male inspirativne pobede zbog kojih je bilo moguće da se predstava „Crvena: samoubistvo nacije“ ponovo igra u pozorištu gde je neko rekao Ovo je moje i ta predstava se ovde neće igrati.

Da su primeri cenzure i autocenzure u pozorištu brojni, potvrdila je i glumica Srpskog narodnog pozorišta Marija Medenica, rekavši da se to dešava i u malim sredinama koje ne mogu nikome da naude.

– Usadili su ti strah i tačno znaš šta smeš da radiš. Jako je teško organizovati se u institucijama i budžetskim pozorištima, jer su svi moćniji od stvaralaca.

Prema njenim rečima, ogroman problem predstavlja i deficit mladih glumaca.

– Prošlo je deset generacija na Novosadskoj akademiji i niko nije stalno zaposlen. S druge strane, mi smo do skoro igrali dečake i devojčice, što nam onemogućava da napredujemo.

O nefunkcionisanju institucionalne borbe u Srbiji govorio je i režiser Milorad Milinković.

– Mi samostalni umetnici imamo neki problem sa neisplaćenim dugovanjima i Srđan Dragojević dok je bio poslanik je to pokušavao da promeni institucionalno, sazivao odbore, predlagao rešenja... I nije uspeo ništa da uradi. Nije uspeo ni da nas motiviše.

U vezi sa predrasudom da su mladi danas nezainteresovani za pozorište, Aneta kaže da je na njihovoj strani.

– Moramo da se prilagodimo mladima, oni ne koriste fiksni telefon, nego im treba omogućiti da rezervišu kartu putem Instagrama, zašto da ne. Baš je besmisleno da nas sve te generacije zaobiđu i da, tek kad budu prestari za rejv, odluče da idu u pozorište.

Govornici su iskoristili priliku i pozvali prisutne da podrže udruženje građana KudeS koje je obnovilo i proteklih osam godina organizovalo „Nušićijadu“ u Ivanjici, a nedavno im je iz kabineta predsednika Opštine saopšteno da više nemaju „apsolutno nikakve ingerencije u učešću na Festivalu.“

Nema komentara

Napišite komentar