Svetlopisi u Srpskom narodnom pozorištu

autor: Ena Entina Gucunski 0

Izložba ,,Pozorišni svetlopisi” Ivane Koči otvorena je u Srpskom narodnom pozorištu, a zainteresovani mogu da je pogledaju do kraja 2017. godine.

Fotografije prikazuju epohu od sredine 19. veka do četvrte decenije 20. veka, od portreta do scenskog pokreta. Mogućnost da pogledamo kako se razvijala spona između fotografije i pozorišta, imamo pretežno zahvaljujući zbirci Pozorišnog muzeja Vojvodine, ali i fondova Matice srpske, Muzeja Vojvodine, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i privatnih kolekcija.

Ivana Koči kaže da su joj istraživanja kolega i koleginica u oblasti građanske, eksterijerne fotografije Vojvodine i fotografskih ateljea u Novom Sadu pomogla da pozicionira pozorišnu fotografiju.

– Veliko je blago pronaći makar jednu fotografiju koja će da dopuni sliku, koja nedostaje u vašoj zbirci a koja će značiti jer to jesu rariteti  i vredni radovi. Moramo imati na umu da su ovo radovi fotografa koji jesu bili profesionalni, ali se nisu bavili isključivo pozorišnom fotografijom, a da se otvaranjem pozorišta posle drugog svetskog rata specijalizuje zanimanje pozorišnog fotografa – poručila je Koči.

Svetlosna konstrukcija najvećeg panoa sa fotografijama učinila je bliskijim naziv ,,svetlopis” za pojam fotografije, dok su ostali eksponati i tekstualni sadržaj prikazani na manjim panoima.

Radule Bošković, rukovodilac promo centra SNP-a smatra da je izloženi materijal kapitalan.

– Ne samo  za istorijat fotografije u okvirima teatra, nego i u okvirima bavljenja fotografjom na ovim prostorima – dodao je on.

Za vizuelni identitet postavke kao i za dizajn opsežnog kataloga zaslužni su Nenad Bogdanović i Bojan Jovanović, a ovaj dokument, na preko 70 strana, čini istraživanje autorke, fotografije i opis istih, kao i literaturu koja se bavi ovom tematikom.

Izložba gradi vremensku liniju u razvoju dokumentovanja pozorišne delatnosti, kako kroz portrete ličnosti značajnih za pozorište, tako kroz prikaze dešavanja na pozornici. Tako možemo da pogledamo portrete i scenske poze glumica, glumaca i režisera poput Laze Kostića, Koste Trifkovića,Milke Marković, Jovana Đorđevića i mnogih drugih. Takođe, fotografije prikazuju i kompozitore koji su stvarali u pozorištu, kao i ansambl Srpskog narodnog pozorišta.

Postavku je otvorio recenzent izložbe, istoričar kulture prof. dr Ferenc Nemet rečima da nas ova dokumentarna priča vraća u svet starog i već zaboravljenog teatarskog života.

– Susrećemo se sa odličnim radovima znamenitih svetlopisaca, na prelazu iz 19. u 20. vek.  Između ostalog sa fotografijama Josifa Singera, Dežea Vajde, Pante Jovanovića, Ivana Stojkovića iz Novog Sada, Ištvana  Oldala mlađeg , Stevana Jovanovića iz Vršca, Ferenca Piča iz Subotice, Samuela Singera iz Sombora i drugih. Svi oni nisu mogli odoleti umetničkom izazovu pozorišta, te ih danas svrstavamo u začetnike, pionire pozorišne fotografije u Vojvodini. Izložba pored klasične pozorišne fotografije, nudi i uvid u druge formate i žanrove koji su reprezenti vremena i razvitka građanske kulture. Zanimljiv format vizitkarte prvi je korak u omasovljenju medija fotografije ali i običaja darivanja fotografija. Nakon toga se razvila i ,,kabinet forma” fotografije, razglednice, kao i vizuelno dokumentovanje pozorišnih zbivanja u časopisima – naveo je on.

Izložba ,,Pozorišni svetlopisi (od portreta do scenskog pokreta: pozorišna fotografija u Vojvodini do četvrte decenije 20. veka)” može se pogledati u foajeu male scene Srpskog narodnog pozorišta do kraja ove godine.

Nema komentara

Napišite komentar