Svet u kome (bismo želeli da) živimo

autor: Milorad Jekić 0

Predstava "Šljivik" održana je u četvrtak na Beogradskom keju u Novom Sadu, na “Brod Teatru” Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Foto: ulicnisviraci.com

Na lokaciji neobičnoj za održavanje predstava, neposredno pored mosta “Duga”, zainteresovani su mogli da pogledaju zanimljivo poimanje naše stvarnosti. Iz teme "Svet u kome živimo i u kome bi želeli da živimo", zajedničkim naporom glumaca i režiserke Sonje Leštar iznikao je ovaj performans. Bez rekvizita, samo snagom izgovorene reči I pokreta, četvoro mladih glumaca uspelo je da dočara negativne strane našeg društva i ukaže na neke probleme sa kojima se svakodnevno susrećemo.

U dvadesetominutnoj izvedbi likovi se dotiču veoma ozbiljnih tema kao što su predrasude o polovima, seksualno opredeljenje, nasilje nad ženama, a kao najveći problem ističu nacionalnu mržnju.

Miloš Jevtić, jedan od glumaca u predstavi, pojasnio je zašto predstava nosi baš ovaj naziv.

– Dvoumili smo se da li da predstavu nazovemo "Pod šljivom" ili "Šljivik". Odlučili smo se za drugo rešenje jer smo imali jedan nastup i u Mađarskoj i mislili smo da će im ovaj naziv biti razumljiviji. A šljiva je centralni motiv jer je šljivovica simbol Srbije, i hteli smo da prikažemo zatucanost po nekim pitanjima koja postoji u našoj zemlji – istakao je Miloš Jevtić.

Predstava "Šljivik”, iza koje stoji Kulturanova, biće odigrana ponovo u subotu 5. septembra od 16:30 sati na bini u Zmaj Jovinoj ulici u okviru “Festivala uličnih svirača”.

Nema komentara

Napišite komentar