Svaka država oduvek je imala svog kralja Ibija

autor: Marijana Đurić 0

Dramski studio mladih iz Bečeja u proteklih godinu dana odneo je više od dvadeset nagrada na pozorišnim festivalima širom Srbije i regiona. Na poslednjem, Urban festu, dodeljene su im nagrade za najbolju mušku ulogu, koja je pripala Srđanu Tomiću, nagrada za najbolju epizodnu ulogu otišla je u ruke Srđana Knera, a Grand prix za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je upravo njihovom ansamblu za predstavu „Kralj Ibi“.

Photo: Mila Pejić

Sa glavnim glumcem u ovoj predstavi Srđanom Tomićem razgovarali smo o aktuelnosti ovog komada, ali i o tome zašto je njima kao mladim ljudima važno da budu deo amaterske pozorišne trupe.

– Mi ne igramo za nagradu, stvarno. Tome nas je otpočetka reditelj učio. Svi koji smo tu, to radimo iz čistog uživanja. Nagrade su samo šlag na torti – kaže Srđan i  dodaje da članovima ekipe nije teško da usklade probe u Bečeju i život u Novom Sadu, iako niko od njih ne profitira materijalno od pozorišnog angažmana. Svoju trupu smatraju amaterskom, ali se trude da funkcionišu i rade kao profesionalci.

U odabiru komada, podeli uloga, na gotovo ravnopravnom nivou funkcionišu sa svojim rediteljem Igorom Pavlovićem, glumcem Srpskog narodnog pozorišta. On ih kritikama usmerava prema postizanju maksimuma glumačke kreativnosti. Smatraju ga stubom i pedagogom, koji pored stručnog obrazovanja ima ukusa i stila, i dovodi trupu do ovakvog uspeha. „On radi posao koji želi, i želi da radi sa nama“, naglašava Srđan.

Grotesknu komediju „Kralj Ibi“ napisao je francuski književnik Alfred Žari krajem devetnaestog veka, a svoju popularnost na našim prostorima doživeo je sedamdesetih godina izvedbom Ateljea 212, sa Zoranom Radmilovićem u glavnoj ulozi. Kralj Ibi je neinteligentni, pohlepni i neobrazovani vladar, pored toga prljav metaforički, a i bukvalno. Uzima sve što poželi i svoj narod nedvosmisleno smatra podređenim njemu i njegovoj sebičnoj vlasti. Ibi bečejskog Dramskog studija kaže da nije osećao pritisak Radmilovićevog Ibija, koliko je na njegova pleća pao, kako ga naziva, ekstremno težak komad.

– Napravili smo ga komičnim, potpuno, ali komad je zapravo vrlo bitan i aktuelan. To je klasik kojem uopšte nije potrebno menjati tekst, može da se izvodi danas isto kao i kad je nastao. Na jedan zanimljiv način suočiš se sa realnošću –  tvrdi Srđan i kaže kako svaka država ima, i oduvek je imala svog Ibija.

S obzirom na to da ovaj komad ne zahteva komplikovanu i strogu scenografiju i kostime, glumci su imali potpunu slobodu u odabiru rekvizita i odeće.

–  Ibi estetski treba da bude odvratan. Neću da kažem da nije teško napraviti sebe odvratnim, ali imaš dosta opcija da sebe naružiš najstrašnije. Kada mi je reditelj rekao da se obučem, otišao sam u garderobu, gledao šta je najodvratnije što mogu da navučem na sebe, pa sam video nešto još odvratnije i obukao preko – kaže Srđan i dodaje da su svi kostimi nastali upravo na taj način – da bude odvratno i praktično.

Iako je trupa obišla mnoge gradove u Srbiji i regionu, Srđan kaže da ansamblu ne predstavlja razliku puna ili prazna sala, i da se kao mala porodica, kako sebe smatraju, raduju zajedničkoj glumi.

– Mi igramo. Uživamo u tome. Nekada se dešava da tokom cele predstave publika bude nečujna, ali na kraju dobijemo veliki aplauz i pozitivne kritike – kaže on i uverava da je drugačija vrsta energije kada se glumci na sceni posvećuju jedni drugima nego reakcijama publike.

Predstavu „Kralj Ibi“ u izvedbi Dramskog studija mladih iz Bečeja novosadska publika moći će da pogleda sutra, 26. septembra u Firchie Think Tank studiju sa početkom u 20 časova. Više informacija OVDE.

Nema komentara

Napišite komentar