Romeo i Julija pred novosadskom publikom

autor: Nikola Učur 0

Premijera Prokofjevog baleta „Romeo i Julija“ u režiji i koreografiji Konstantina Kostjukova sinoć je premijerno izvedena pred novosadskom publikom. Novosađani su pokazali izuzetno veliko interesovanje, kao i oduševljenje nakon predstave.

foto: Srpsko narodno pozorište

Ova baletska predstava je sačinjena iz dva čina. Prvi čin se sastoji od pet scena i posvećen je upoznavanju zaljubljenog para, njihovoj statusnoj razlici, njihovim problemima i slično. Prvi čin završava se plesom Romea, kojeg glumi baletan Liviju Har, i Julije u izuzetnoj interpretaciji balerine Ane Đurić.

Drugi čin sačinjen je od šest scena i u njemu se prikazuje snaga ljubavi koju obeležavaju venčanjem. Kako to biva i u priči „Romeo i Julija“ Vilijama Šeksipa, oni na samom kraju izvršavaju samoubistvo. Ova scena izazvala je najviše emocija kod publike.

Kostimi koje je pripremila kostimografkinja Mirjana Stojanović Maurič verodostojno prikazuju kontrast između dobra i zla, odslikavaju razliku između bogatih i prosečnih, zaljubljenih i gordih... Boja je ta koja je najviše doprinela tome. Muzika koja je pratila ovu predstavu nastajala je zahvaljujući orkestru Srpskog narodnog pozorišta, a predvodio ih je dirigent Mikica Jevtić.

Publika je bila prezadovoljna onim što je videla, te nam je jedna učenica rekla kako se nije nimalo pokajala što je došla da odgleda ovu predstavu.

Ljubiteljka Šekspirovih dela Marija Rađenović rekla nam je da veruje da je koreograf Konstantin Kostjukov uspeo da prenese zamisao Šekspirove ljubavi:
- Uspeo je da prikaže ono što ja smatram važnim, a to je da su Romeo i Julija ovekovečili ljubav - rekla je Rađenovićeva.

foto: Srpsko narodno pozorište

Srpsko narodno pozorište obeležava 450 godina od rođenja Vilijama Šekspira i u okviru projekta „Šekspir u Novom Sadu“ odabrali su i rad Konstantina Kostjukova.

Konstantin Kostjukov 1957. godine postaje prvak baleta u teatru „Ševčenko“ u Kijevu. Tu je odigrao 18 prvih uloga i ostvario gostovanja širom sveta. U Srbiji je od 1991. i tu ostvaruje prve uloge u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i gostujuće uloge u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Bio je asistent koreografa Ditmara Sajferta i koreografkinje Anatolije Šekere. Prvi put se oprobao samostalno u ulozi koreografa sa ovom baletskom predstavom.

Balet „Romeo i Julija“ možete pogledati  i u reprizama koje će se održati u sredu 23. i četvrtak 24. aprila sa početkom u 19 časova u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu na sceni „Jovan Đorđević“.

Nema komentara

Napišite komentar