Premijera predstave "Pod istim krovom"

autor: Milan Damjanović 0

U petak, 19. februara, u Novosadskom pozorištu održaće se premijera predstave “Pod istim krovom”, nastala u produkciji Asocijacije Kulturanova iz Novog Sada u okviru projekta Port of Dreamers.

Foto: Asocijacija Kulturanova

Predstava je rađena po istoimenoj knjizi i istinitoj priči koja predstavlja dnevnik u kome je zabeležen suživot nemačke porodice i migranta iz Sirije. Autori Hening i Amir naizmenično pišu iz svojih perspektiva doživljaje i situacije sa kojima se svakodnevno susreću, a gde su uključeni običaji, različite kulture i svakodnevne navike.

Rediteljka predstave Ivana Janošev kaže da radnju knjige nije bilo teško adaptirati u predstavu.

“Knjiga je tu temu, koja je toliko široka i teška za objasniti, svela na nešto pojedinačno, na priče ljudi koji su stvarni. Kroz njihove sudbine možemo da sagledamo taj problem migrantske krize, a ne kroz neko široko dnevno-političko shvatanje tih dešavanja”, objašnjava rediteljka Janošev.

Projekat Port of Dreamers (Luka sanjara) se bavi istorijom migracija na evropskom kontinentu, iskustvom migranata, pozitivnim uticajem migracija na razvoj pojedinih kulturno-društvenih i ekonomskih sredina, te odnosom među terminima “građanin Evope” i “migrant”. U okviru projekta pravi se i baza priča i iskustava migranata, ali i onih koji su radili, boravili ili sarađivali sa njima.

U predstavi glume Uroš Mladenović, Jelena Đulvezan Milković i Daniel Huszta. Mesta za premijeru su već popunjena, ali se izvođenje predstave planira jednom mesečno.

Nema komentara

Napišite komentar