Premijera predstave Mali princ

autor: Tanja Raičković 0

Predstava Mali princ rediteljke Margarete Taboroši, premijerno će biti izvedena u utorak, 19. januara u 19 časova u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhazu. Malog princa tumači Agota Ferenc, a u predstavi igraju i Livia Banka, Gabriela Crnković, Emina Elor, Daniel Gomboš, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Čongor Berta i drugi.

foto: Gabor Pongo

Čuvena priča Antoana Sent Egziperija o princu koji leti sa planete na planetu gde doživljava neobične avanture na prvi pogled čini se da je namenjena deci, a zapravo je vrlo ozbiljna priča za odrasle, napominje rediteljka Margareta Taboroši objašnjavajući da je u svojoj inscenijaciji ove novele, do sada objavljene na oko 270  jezika na svetu i adaptirane za različite filmske, televizijske i pozorišne formate, insistirala na vizulenim elementima i asocijacijama. "U predstavi su, iz dramaturških razloga, izostale dve scene iz romana, ali uneto je nešto drugo. Iskoristili smo neke elemente koji se samo pominju u romanu, a mi smo odlučili da ih oživimo na sceni kao što su, na primer, baobabi, eho i ruže...", kaže Taboroši.

Glumac, Daniel Husta, koji uz Ištvana Kerešija i Čongora Berta na sceni oživljava vrt ruža, malu ovcu, odjek, baobabe, kaže da ovu poetičnu priču o usamljenosti, prijateljstvu i zbližavanju svako može da doživi na svoj način i da se taj doživljaj menja u različitim životnim dobima.

"Kada sam kao dete čitao Malog princa imao sam drugačije viđenje dela. Sad se to promenilo", objašnjava Husta i kaže da je predstava omogućava potpuno novi doživljaj. "Kada čitaš ovo delo onda je tu Mali princ, tvoja fantazija i ti. Ali je drugačije kada se radi o pozorišnoj adaptaciji. Postoji koncepcija reditelja, muzika, ples, pevanje… Tako da mislim da će ova predstava, u odnosu na delo, biti drugačija i za nas glumce, i za vas publiku."

Predstava je na mađarskom jeziku sa titlovanim prevodom na srpski jezik i traje 80 minuta. Karte za premijeru su rasprodate, a naredno izvođenje predstave planirano je za februar.

 

Nema komentara

Napišite komentar