Premijera predstave "Begunci"

autor: Bojana Adžić 0

Predstava ,,Ostavite poruku“, odnosno ,,Begunci“ rediteljke Vide Ognjenović premijerno je odigrana u petak 9. maja pred Novosadskom publikom. Pozorišna drama rađena po motivima romana „U starini ime mu beše Hemus“ Borislava Čičovačkog, izvedena je na sceni ,,Pera Dobrinović“.

foto: Srpsko narodno pozorište

U pitanju je rekonstrukcija trogodišnjih dešavanja s početka devedesetih godina prošlog veka, kada su se zbog rata rasturale države, porodice, prijateljstva. Istorijska priča koja pogađa više generacija uspela je da vrati publiku u vreme kada su mnogi izgubili svoje muževe, sinove, unuke. Rediteljka Vida Ognjenović otvorila je jedno od večnih pitanja koje se postavlja na našim prostorima - pitanje pripadnosti.

- Ceo svet je podeljen na starosedeoce i strance, ali i na begunce koji žive pod prinudom bekstva. Oni vode novi, iščašen život, koji je zapravo glavna tema ove drame.

Predstavu čine dve paralelne pripovedačke priče. Jedna u kojoj glumci predstave žive i rade, i druga koja se odvija u vidu opomene sa telefonske sekretarice i budi unutrašnje konflikte aktera. Veliki deo ansambla Srpskog narodnog pozorišta pojavljuje se u predstavi, s tim da postoji jasna podela na one koji igraju na sceni i one čiji se glasovi čuju.

Pisac romana Boris Čičovački kaže da je reč o priči „na početku devedesetih, kada je rušenje vrednosnih i moralnih kriterijuma započelo bitku protiv nas, iz koje smo svi mi izašli kao ranjenici. Priča o stradanju duhovnosti i umetnosti, posvećena uspomeni na kompozitora Željka Avdalovića.”

foto: Srpsko narodno pozorište

Za scenografiju je zadužen Željko Piškorić, dok izradu kostima potpisuje Marina Sremac. Korišćeni su delovi kompozicija Željka Avdalovića: ,,Studija broj 1“, za orkestar, u izvođenju Simfonijskog orkestra Akademije umetnosti u Novom Sadu, dirigent Mladen Jagušt i ,,Varijacije za dva klavira“, u izvođenju Ištvana Deneša i Ištvana Šile.

Publika koja se nalazila na samoj sceni mogla je iznova da proživi doba bivše Jugoslavije i ostvari intimniji odnos sa glumcima. Pitanja prošlosti, geografskog i nacionalnog identiteta uzvikivala je brojna glumačka postava, navodeći prisutne da se u njima prepoznaju .Zanimljivo i moćno rediteljsko rešenje dovelo je mnoge do suza i probudilo bolne emocije iz gorkog vremena. Koliko je ova pozorišna priča našeg naroda zanimljiva i snažna govori činjenica da je pogodila i one koji su o tom vremenu samo slušali.

Predstava je nagrađena glasnim aplauzom, a oni koji nisu bili na premijeri moći će da pogledaju i reprize predstave, koje će se igrati 10, 12, 13. i 22. maja od 19.30 časova, na sceni ,,Pera Dobrinović“ u SNP-u. 

Nema komentara

Napišite komentar