Premijera predstave "Ban Bank" u Novosadskom pozorištu

autor: M.K. 0

Premijera predstave „Ban Bank“ reditelja Andraša Urbana održaće se u utorak od 19 časova u Novosadskom pozorištu, a oni koji su ostali bez rezerivisanih karata mogu predstavu pogledati u sredu u isto vreme.

foto: Novosadsko pozorište

„Ban Bank“ je priča o sukobu ličnog identiteta sa funkcionalnim, državnim identitetom... Jer svi mi imamo neke funkcije unutar društva. Bavim se ovde odnosom prema ljubavi, otadžbini, državi...”, govori reditelj Andraš Urban o svojoj novoj predstavi.

Ovo delo Urban poredi sa Šekspirovim Hamletom, mada je priča mnogo ispolitizovanija od Šekspirove. „Ban Bank“ je ljubavna priča puna spletki, zavođenja i ljubomore, ali i istorijska drama, ozbiljna kritika o privatnim i državnim dužnostima, pa i snažna propaganda protiv vladajućeg sistema stranaca iz austrijske vlasti, a pisan je po jednom od najznačajnijih dela mađarske dramske literature 19. veka, pisca Jožefa Kantone.

„Delo je napisano 1819. Događaj koji delo obrađuje dešava se 1213. Da li je moguće da su pitanja od pre 800 godina aktuelna i danas? Politička situacija je drugačija, situacija sa civilizacijom je drugačija, situacije u kulturi i u društvu su drugačije, privreda je drugačija, istorijske granice raznih zemalja su se promenile... Možemo slobodno reći da se sve promenilo... Kako je onda moguće da se svet, koji je Katona opisao pre 195 godina, povodom jednog događaja od pre 800 godina ipak nije promenio...?”, ističe dramaturg Kate Đarmati.

Još neka pitanja koja nam ovo delo nameće su zašto uvek strada ono lično, pojedinačno, privatno, najintimnije?

U ulozi Banka je glumac Arpad Mesaroš, dok se u ulozi kraljice Gertrude našla Silvija Križan.

Nema komentara

Napišite komentar