Predstava ''Zbogom'' večeras u SNP-u

autor: Ana Bojović 0

Pred Novosadskom publikom će danas u okviru festivala Bitef, u Srpskom narodnom pozorištu u 20 časova biti izvedena predstava "Zbogom", francuskog reditelja Žonatana Kapdevijela. Autor je tom prilikom najavio predstavu koja predstavlja lični prikaz njegovog odrastanja i pozvao Novosađane da je pogledaju i u okviru okruglog stola, koji će biti odžan nakon predstave, razmene utiske i pogazgovoraju o njoj.

- Kada pomislim na Bitef, prve asocijacije su mi jedinstvenost i hrabrost. Godine 2011. sam imao priliku da budem deo ovog eminentnog  festivala i veoma srećan što sam ponovo tu. Predstava "Zbogom" je moja intimna ispovest o odrastanju, periodu adolescencije, spoznavanju i prihvatanju sebe, a sve ove etape života predstaviću publici kroz muziku i imitaciju različitih likova, aktera mog života, koji su u njemu ostavili trag - rekao je Kapadevijel.

Miloš Latinović, direktor Bitefa, rekao je kako će ovaj festival, po uzoru na ideju Jovana Ćirilova, nastaviti da traga za novim i drugačijim, trudeći se da afirmiše umetnike iz oblasti pozorišne režije. Među njima, kao velike potencijale Latinović je istakao upravo Kapdevijela, kao i hravtskog reditelja, Matiju Ferlina.

- Mislim da Bitef danas ne bi imao identitet kakav ima, a da nema ovog segmenta koji se zove Bitef u Novom Sadu. U narednom periodu pokušaćemo da izađemo iz popularnog, i u pežorativnom smislu isticanog, "kruga dvojke". Bitef zaslužuje da bude Beogradski internacionalni festival, ali time što ćemo program prikazati i u nekom drugom gradu nastojimo da skrenemo pažnju sa, u negativnom smilsu, elitističkog imidža koji žele da nam nametnu. "- dodao je Latinović.

Aleksandar Milosavljević, direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, okarakterisao je Bitef kao jednu od najznačajnih stvari u oblasti kulture u Srbiji i istakao zadovoljstvo što je SNP domaćin predstave "Zbogom".

"Znamo šta je Bitef značio nekada. Znamo da je bio tačka susreta između istoka i zapada u vremenima kada tih susreta nije bilo. Bitef je bio tačka susreta ljudi koji su stvarali, prilika da se susreću, razmenjiuju iskustva, povezuju se kroz ideje. On je bio prozor za slobodu u svakom smislu, a i danas ćete,  kada u bilo kojoj evropskoj zemlji spomenete da ste iz zemlje iz koje potiče Bitef biti prepoznati i uvaženi. "

Predstava "Zbogom" je jedina predstava u okviru takmičarskog programa Bitefa koja će biti izvedena u Novom Sadu. Festival će trajati do 24. septembra nakon čega će međunarodni žiri koji čine glumica Mirjana Karanović, dramaturškinja Agnješka Jakimjak, glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske i scenograf Tomas Volgrav uručiti pobedniku Specijalnu nagradu, koja od ove godine nosi ime ''Specijalna nagrada Jovan Ćirilov".

Nema komentara

Napišite komentar