Predstava “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” na Šekspir festivalu

autor: Saška Drobnjak 0

Predstava Srpskog narodnog pozorišta “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” biće izvedena 15. septembra u 19 časova i 30 minuta na Šekspir festivalu, koji se održava u Čortanovcima.

Foto: Šekspir festival

Igor Pavlović režirao je ovu komediju o smrti i apsurdu života, a u centru pažnje su dva lika iz Hamleta, koji pokušavaju da žive u svetu Hamleta. Rozenkranc i Gildenstern su sporedni junaci Šekspirovog dela, ali bez njih delo se ne bi moglo odigrati. Oni razgovaraju o svojim idejama o životu i slobodi izbora, ali je nemaju jer njihova sudbina određena je tekstom. Glavne uloge igraju Aleksandar Milković i Vukašin Ranđelović.

Film o istoj temi sniman je 1990. godine. Uloge su tumačili Geri Oldman, Tim Rot i Ričard Drajfus, a nagrađen je “Zlatnim lavom” u Veneciji. 

Šekspir festival je internacionalni pozorišni festival osnovan 2014. godine, a na njemu se svake godine izvode savremene adaptacije Šekspirovih dela. Festival je osnovao reditelj Nikita Milivojević, a prema listi agencije Beta jedan je od deset najznačajnijih događaja za razvoj kulture u Srbiji.

Ranije su gosti festivala bila pozorišta iz raznih država Evrope, a zbog ovogodišnje situacije sa pandemijom korona virusa, svih pet dana predstave će igrati pozorišta iz Srbije.

Nema komentara

Napišite komentar