Predstava Bilbord: Sve ima svoju cenu

autor: Gordana Adamov 0

U koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Plus teatra iz Novog Sada na kamernoj sceni SNP-a priprema se predstava „Bilbord“, rađena po tekstu američkog pisca mađe generacije Majkla Vukadinovića.


Foto: Printscreen/ SNP

„Bilbord“ će biti treće delo ovog autora postavljeno na Kamernoj sceni u SNP-u. Komad prati troje mladih umetnika u želji da ostvare svoj „američki san“.  Tekst je nastao prema istinitom događaju koji se odigrao 2005. godine, kada je Amerikanac Endru Fišer prodao svoje čelo na eBay-u kao oglasni prostor za 50 hiljada dolara, zbog čega je privremeno istetovirao logo jedne kompanije. Reditelj Petar Jovanović kaže da se autor i ovaj komad bave temama koje muče današnje umetnike u njihovom poslu i vremenu u kojem žive i postavljaju pitanje odnosa novca i umetnosti.

– Danas vi imate agencije u Americi koji regrutuju mlade ljude da tetoviraju reklame na određenom delu tela, nije samo čelo u pitanju. Vukadinovićev tekst nam je ponudio to da nije problem novac sam po sebi, već je problem kako ga koristimo. Problem je to šta smo mi učinili od jedne korisne stvari kakva je novac. To je vrlo pametan izum koji je činio da čovečanstvo mnogo napreduje, a mi ga zloupotrebljavamo isto ko što zloupotrebljavamo umetnost – kaže Jovanović. On takođe skreće pažnju na to da umetnost danas postaje biznis i da joj je novac jedina svrha.

Glumac Srpskog narodnog pozorišta i predstavnik Plus teatra Strahinja Bojović, koji je preveo ovaj tekst sa engleskog, kaže da je važno dovesti u pitanje temu komercijale i umetnosti.

– Privukla me je ova tema i to pitanje do koje mere komercijalizacija umetnosti treba da bude zastupljena, a granice postoje, pa čak i u našoj predstavi. Mi se prirodno nalazimo u tranzicionom periodu, gde se postavljaju razna pitanja, pa između ostalog i ono što je Amerika odavno postavila, a to je pitanje kapitala.

Glumac Ivan Đurić koji tumači lik Endija, priznaje da je tek na polovini procesa postavljanja ovog komada shvatio da je reč zapravo o stvarnom događaju.

–  Dok je to za mene bila reč o fikciji, mislio sam da nam tako nešto preti u budućnosti, ne znajući da se to već desilo pre 15 godina. Kod nas još nije, ali ne znači da neće. Suočio sam se sa pitanjem za koliko para bih ja to uradio i da li smo mi u stvari nedodirljivi, da bih na kraju shvatio da je to samo pitanje cene, odnosno stepena očaja – zaključuje Đurić i dodaje da je užasavajuća činjenica to što danas svako ima cenu.

Premijera predstave „Bilbord“ zakazana je za 25. januar na Kamernoj sceni SNP-a sa početkom u 20.30 časova, dok će se repriza premijere izvesti već sutradan. Uloge tumače glumica Marija Medenica, kao Ketlin, glumac Ivan Đurić u ulozi Endija i Strahinja Bojović kao Dejmon. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Ivana Jančić, a dramaturgiju Svetislav Jovanov.

Nema komentara

Napišite komentar