Pozorište kao refleksija stvarnosti: Festival „Upad” i predstava „Gidionov čvor”

autor: Teodora Ćulibrk 0

Pozorišni festival „Upad” u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad održava se petu godinu za redom od 31. oktobra do 5. novembra u Fabrici SKCNS-a. Festival ima za cilj promovisanje pozorišne umetnosti među mladima, a selektori, mladi gledaoci, biraju predstave u programu.

Foto: Teodora Ćulibrk

Na sinoćnjem festivalu „Upad”, publika je imala priliku da uživa u izvođenju duodrame „Gidionov čvor”, autorsko delo Džone Adams, koje je predstavilo Gradsko pozorište Bečej. Ova drama duboko istražuje susret i sukob između nastavnice (Simonida Mandić) i majke dečaka Gidiona (Bojana Milanović), koji je nedavno izvršio samoubistvo. Kroz emotivan dijalog, ove talentovane glumice prebacuju odgovornost jedna na drugu, dok istovremeno razotkrivaju priču o Gidionovoj usamljenosti i teškoćama koje je doživeo kako u školi tako i kod kuće.

Tema predstave i danas predstavlja jedan od vodećih aktuelnih izazova u obrazovanju. Takođe, isražuje teme kao što su uticaj roditelja, školsko okruženje, vršnjačko nasilje, krivica, bol, dečija kreativnost i cenzura koju nameće politička korektnost. Tokom predstave ova dva ženska lika traže uzrok Gidionovog samoubistva koje se desilo na dan kada je suspenzovan iz škole.

Ova predstava nastala je kao autorksa saradnja Bojane Milanović i Simonide Mandić uz tehničku podršku Gradskog pozorišta Bečej. Nakon izvođenja, organizovan je i razgovor sa glumicama, pružajući publici priliku da postavi pitanja, razmene utiske i dublje razgovaraju o temi.

Foto: Teodora Ćulibrk

Kao što je predstavljeno i u samoj predstavi, odnos roditelja i škole sa decom je od velike važnosti. Međutim, propusti se dešavaju i u komunikaciji i u samom pristupu. Glumica, Simonida Mandić, kaže da bi glavno rešenje bilo sam fokus na decu.

„Prvenstveno mislim da je potrebno da zapravo roditelj i nastavnik, pedagod i pisholog, bude jedan tim kojem je najbitnije dete. Mislim da kada bi u ovom slučaju bilo u fokusu dete i kada bismo zajedničkim snagama usmerili na to možda bi to bilo neko rešenje problema”, ističe Mandićeva.

Foto: Teodora Ćulibrk

Kako objašnjava glumica, Bojana Milanović, najveći izazov bio je ovu temu obraditi u vidu predstave tako da ostavi poruku da smo svi mi krivci za ove stvari.

„Baviti se temom koliko smo svi zajedno krivi za ovo što se dešava je bilo jako teško, jer kada se suočiš sa tim nije ti baš lako da kažeš, pa da, ja sam kriv i on je kriv i svi smo u stvari krivi. Kada ulaziš u ovu tematiku pogotvo na ovakav način i kada su ovako dve jake ženske figure i ovako dva jaka motiva, onda se susretneš i sa svojim nekim odbrabenim mehanizmima i nečim što te tišti i o nečemu o čemu razmišljaš mnogo. Tako da je za mene najveći izazov u stvari bilo to da pronađem i u sebi odgvor na pitanja ko je kriv i da krenem da razmišljam”, rekla je Milanovićeva.

Koliko zapravo može da bude alternativna pomoć psiholog ili pedagod kada je to još uvek tabu tema? Kako kaže Milanovićeva, svi treba da se zapitamo zbog čega je to tako.

„Odlazak kod psihologa ili pedagoga se u školama smatra kao disciplinska mera, a u privatnom životu je tabu tema. Mi smo svakako u problemu kako god da okrenemo što se toga tiče i kod kuće, a i u školi. Dete kod kuće ne sme da prizna roditeljima, a u školi ne sme da prizna nastavnicama i onda svakako ispašta i to dovodi vrlo često do tragičnih događaja. Svi zajedno treba da se zapitamo zašto je to tako, da povedemo računa o tome, sigurno da je nestalo negde i empatije i srptljenja za sve, ne samo za decu. Mislim da nas to nekako odvodi dalje od komuniciranja”, tvrdi Milanovićeva.

Ova predstava baca svetlo na važnost komunikacije između škole, roditelja i dece, pomažući publici da preispita svoj odnos prema temama kao što su mentalno zdravlje i vršnjačko nasilje. Nakon tri godine uspešnih izvođenja, predstava i dalje oduševljava svojom snagom i emotivnom dubinom, a njeno naredno igranje zakazano je za 25. novembar u Gradskom pozorištu u Bečeju.

Prethodnih godina, festival je bio deo međunarodnog projekta „Be SpectACTive!” podržanog od strane EU programa „Kreativna Evropa”. Ove godine, festival se razvija samostalno uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grada Novog Sada.

Nema komentara

Napišite komentar