Pozorišni festival „Upad” od 10. do 16. maja

autor: Milica Ćirić 0

Kao i prethodnih par godina, Studentski kulturni centar Novi Sad organizuje pozorišni festival „Upad“ koji će se održati od 10. do 16. maja u SKCNS Fabrici, programskom prostoru kulturnog centra. Za selekciju predstava zaduženi su bili srednjoškolci i studenti, članovi selektorskog tima „Upada“.

Foto: Jelena Janković (Playing reality)

„Ovaj festival naša ustanova organizuje četvrti put, rekla bih za redom, ali nije, zato što smo imali pauzu zbog korona virusa“, rekla je na konferenciji za medije PR Studentskog kulturnog centra Novi Sad Jovana Zdjelarević koja je dodala da joj je drago da se festival ove godine, kao i prethodne, organizuje u punom kapacitetu.

„Festival je zasnovan na onome što mladi smatraju da treba da bude u pozorišnoj ponudi. Selektori i selektorke su aktivni mladi gledaoci koji su odabrali šta je, po njihovom mišljenju, važno da se predstavi mladima i o čemu je važno da se priča“, kaže Zdjelarević.

O programu festivala i samom procesu selekcije predstava govorile su selektorke festivala Anja Pejinović i Staša Kecojević.

„Tim za selekciju predstava na festivalu trenutno se sastoji od devetoro mladih i svi su sa različitih fakulteta i srednjih škola, a ono što nas spaja je ljubav prema pozorištu“, objašnjava Pejinović.

Selektori festivala cele godine moraju pratiti pozorišna dešavanja u Srbiji i Regionu, kaže Kecojević.

„Posebno smo obratili pažnju na predstave za koje smo znali da se neće naći na našim velikim festivalima poput Sterijinog pozorja, kako bismo i mladim, neafirmisanim umetnicima pružili priliku da se istaknu“, kaže ona.

„Upad“ je ranijih godina imao običaj da ugosti i amaterska pozorišta, s tim što je ova godina izuzetak zbog saradnje sa stranim produkcijama. Kako kažu, kod njih su svi dobrodošli.

„Uvek imamo i jednu predstavu iz nekog poznatijeg pozorišta kako bi privukli više gledalaca, ali se trudimo da prikažemo predstave iz više različitih gradova“, navodi Pejinović.

Foto: Katja Renner (Babae)

Karakteristično za „Upad“ je da se nakon svake izvedbe održi razgovor sa autorom i izvođačima predstave, što za cilj ima da sruši barijeru između glumaca i publike, kako bi obe strane dobile i neku povratnu informaciju, ističe Pejinović.

„Uvek su bili pozitivni utisci nakon ovih razgovora. Mislim da to mnogo znači i da predstavlja korak napred za pozorište, koje postaje savremenije kroz ovu praksu“, kaže ona.

„Razgovor nakon predstave je izazov za gledaoce, podstiče aktivno gledanje i izlazak iz zone komfora, ali je i prilika da razvijate sposobnost kritičkog mišljenja, što mislim da je danas izuzetno važno“, usaglasila se Kecojević.

Ove godine, na programu festivala nalazi se i nekoliko plesnih predstava.

„Više prostora je dato plesu, kako bismo išli u korak sa vremenom, jer plesna scena kod nas nije razvijena kao u ostatku Evrope. Želeli smo da imamo raznolikost, i da pružimo priliku onima koji dosad nisu imali mogućnosti da pogledaju te predstave“, zaključuje Pejinović.

Festival je besplatan za srednjoškolce i studente, ali je neophodno rezervisati karte slanjem mejla na adresu [email protected]. Ulaznice koje ne budu rezervisane moći će da se kupe po ceni od 500 dinara na biletarnici u Fabrici, na dan kada se predstava održava.

„Upad“ je deo evropskog projekta „Be SpectACTtive!“ koji finansira Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa. Ideja programa je da se više mladih ukjuči u promociju i kreiranje pozorišne umetnosti.

Ovogodišnje izdanje festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za finansije, Fondacija Novi Sad 2022 i EU program Perform Europe, kao i fondovi Creative Ireland Longford i Culture Ireland. Festival se održava u sklopu obeležavanja Evropske prestonice kulture, kao deo programske celine Bajke budućnosti.

Nema komentara

Napišite komentar