Održan godišnji koncert umetničkog centra „Talija“

autor: Katarina Antonić 0

Kao i svake godine, Umetnički centar „Talija“ organizovao je svoj godišnji koncert koji je održan 12. decembra u Dečijem Kulturnom Centru u Beogradu. Koncert je imao dva dela, jedan koji je počinjao od 10 časova i jedan od 13 časova. U prvom delu koncerta nastupile su mlađe grupe, a u drugom su svi ansambli imali priliku da pokažu svoj talenat.

Foto: Katarina Antonić

Na samom početku drugog dela koncerta nastupio je najmlađi ansambl, deca od otprilike pet godina, a mnogima je to bio i prvi javni nastup. U svim ostalim igrama, a ukupno ih je bilo petnaest, nastupili su stariji dečiji, omladinski i prvi ansambl.

Na kraju svake igre, publika je bila potpuno oduševljena, a čini se da je svaki aplauz bio glasniji od prethodnog. Kada bi ansambl izašao na scenu, ljudi bi odmah uzeli telefone da slikaju i snimaju, a taman kada pomisle da je kraj tačke i da mogu da spuste ruku i prekinu snimanje, igrači bi izveli još neku vratolomiju i ostavilli sve impresionirane, ali i razočarane što nisu baš taj deo snimili.

Energija koja je vladala na sceni začarala je i posmatrače, tako da je u određenim trenucima publika tapšući davala ritam, a česti su bili i komentari poput: „Svaka čast deco, ja se umorih od gledanja kao da sam i sam igrao.“

Nina Ječmenica, devojka koja je bila u publici, kaže da nije očekivala ovako dobar koncert i da je prijatno iznenađena.

„Stvarno je bilo lepo. Kostimi su pratili svaku igru. Ansambli su fenomenalni, kako stariji, tako i ovi mlađi, nema izuzetka. Posebno mi se svidelo što je sve delovalo kao da sam na predstavi, bukvalno je svaka igra pričala svoju priču“, izjavila je Ječmenica.

Foto: Katarina Antonić

Koncert je uključio igre iz centralne i zapadne Srbije, Leskovca, Vranja, Srema, doline Nišave, šopske i vlaške igre, igre iz Makedonije, ruske ciganske igre i igru Banatski Mađari.

Jedan od igrača ali i asistent u pripremi koncerta, Predrag Milovanović, izjavio je da su se za koncert spremali aktivno tri nedelje.

„Aktivno spremanje je počelo tri nedelje pred sam koncert, a probe su bile dva puta nedeljno. Sav trud se isplatio, cela ekipa igrača je posle koncerta bila nasmejana i vesela, deca su bila srećna i rumena od treme i uzbuđenosti, roditelji su plakali i tapšali koliko god su glasno mogli. Svaka dalja reč bi bila suvišna. Kao i svaki prethodni put, srce smo ostavili na sceni i kao i uvek, jedva čekamo sledeću priliku da se pokažemo“, rekao je Milovanović.

Umetnički centar „Talija“ osnovan je 1998. godine u Beogradu, a danas broji oko 350 članova. Često idu na turneje po svetu, pa su tako obišli Tursku, Grčku, Španiju, Francusku, Meksiko, Maroko, Kanadu, Tajvan i još mnoge druge zemlje. Na kraju svake godine održava svoj godišnji koncert, prethodnih godina se on odvijao u prostorijama Sava Centra, a ove godine zbog ograničenja broja gostiju usled korona virusa, koncert je održan u Dečijem Kulturnom Centru u Beogradu.

Nema komentara

Napišite komentar