Kapitalizam - Carstvo neograničenog

autor: Božidar Milovac 0

Prvog juna je odigrana sedma po redu predstava u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg Sterijinog pozorja – ,,Gospođica'' u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke po originalnom tekstu Ive Andrića za koji je dramatizaciju uradila Vanja Ejdus a koji je režirala i adaptirala Đurđa Tešić.

Nemojte zameriti što već u naslovu referišem na najvećeg mislioca što je zemljom hodio, to je ipak nešto sasvim lično. Ali zadržimo se na čas tu, vrlo je paradoksalna ta sintagma jer danas postoji opšta izgrađena svest o tome kako u tom svetu neograničene proizvodnje onaj koji preduboko zađe u taj svet uspeva u sebi da stvori strašan i nerešiv osećaj ograničenosti.

Upravo to je i slučaj ovde, Rajka u svojoj konstantnoj žudnji za novcem, ili pak prvim milionom kao prigodnija i smešnija sintagma, uspeva da zatvori i udalji sebe od svih i svega oko nje, da se ograniči na samo jedan svet, u delu kreativno opisan kao svet novčanica i hartija.

Foto: Božidar Milovac

Na trenutke se čini kao da je predstava i prekratka za priču koju želi da ispriča, mnogo se oslanja na podrazumevano i jasno i zapravo ne uspeva da naročito dobro karakterno oboji bilo kog drugog lika osim Rajke. Izgleda kao da ima mnogo neostvarenog potencijala i neispitane teritorije, najviše u likovima majke, Jovanke i Rafe – oni najčešće izgledaju kao arhetipi i solucije bez da se u njih dublje zašlo. Ovome dodatno doprinosi i činjenica da svi likovi osim Rajke u jednom trenutku preuzimaju ulogu naratora, za razliku od ,,Uspavanke za Aleksiju Rajčić'' gde je ovaj pokušaj potenciranja glavnog lika za posledicu imao veliki nivo izgrađene empatije za nju, u ,,Gospođici'' se to ne dešava, ponajviše zato što Rajka uistinu i jeste antiheroj za razliku od Aleksije. Za nju se doista navija samo na početku predstave, kasnije se već istovremeno odaljava i od sveta na sceni kako i od nas kao publike.

Ceo poslednji deo sa njenom selidbom u Beograd i njenim odnosom sa Ratkom izgleda pomalo zbrzano i neizgrađeno a uzevši u obzir da je ovo trebala biti kulminacija predstave, kako na emotivnom nivou likova tako i na nivou angažovanosti publike, može se reći da nije sasvim ispunio očekivanja i da je sve izgledalo pomalo predvidljivo.

Foto: Božidar Milovac

Ipak i sa svim ovim zamerkama, ova predstava i dalje spada među bolje na ovogodišnjem eufemistički rečeno osrednjem Pozorju.

Sledeća i poslednja u nizu u takmičarskoj selekciji igra se ,,Noćna frajla'' u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša po originalnom tekstu Aleksandra Popovića koji je dramatizovao Dejan Petković a režirao i adaptirao Branislav Mićunović. Ova predstava se igra večeras u 20.00 časova u Srpskom narodnom pozorištu dok se u subotu 3. juna održava proglašenje Sterijinih nagrada te potom i igra predstava u čast nagrađenih.

Nema komentara

Napišite komentar