Izraelska predstava otvorila 45. INFANT

autor: Ivana Krkljuš/KCNS 0

Predstava „U izgradnji“ izraelske pozorišne grupe Davai otvorila je 45. INFANT i time približila tračak njihove svakodnevice novosadskoj publici. Grupu su 2013. godine osnovali Fjodor Makarov, Aleksej Gavrijelov i Vitalij Azarin. Sva trojica rođeni su u bivšem SSSR-u, a u Izrael su se doselili 90-ih godina prošlog veka.

Foto: KCNS

Komad „U izgradnji“ zapravo je neverbalna komedija o tri ekscentrika koja dele pretrpan, zapušten stan, u kojem sijalice pregorevaju, cevi pucaju, komarci grizu, mozgovi su zbrčkani, svet šalje preteće signale… Ali ova gospoda žele da popiju čaj i tako će i biti, makar se svet raspadao. Iako verbalan izraz nije bio dominantan, radnja nije ostala nedorečena, zahvaljujući brojnim komičnim scenama. Na taj način, predstava je bila razumljiva svima, kojim god jezikom govorili i kojeg god uzrasta bili.

Pre svečanog otvaranja Festivala, na letnjoj pozornici Kulturnog centra izvedena je predstava „Vivisekcija kredenca“, koja predstavlja rezultat saradnje između srpskog i francuskog pozorišta. U predstavi su igrali Margaret Borda, Rafael Koten i Pjer Menije. Iako je u predstavi bilo vidno odsustvo teksta, sva pažnja je preusmerena na mimiku i scenski nastup glumaca.

Neko ko nije navikao na predstave bez teksta mogao bi da ograniči ovaj izraz umetnosti i ospori vrednost predstave, a pristalice fetišizma mogli bi da se pobune rušenju jednog kredenca do poslednjeg komadića. Ipak, upravo je taj kredenac otpočetka predstavljao fokus pažnje gledalaca, te ne čudi zbunjenost i neodobravanje nakon što je sravnjen sa zemljom.

Prvi dan Festivala nagovestio je publici da će ovogodišnji INFANT ponuditi nešto novo i da će iznenaditi čak i one koji ga redovno posećuju. Podsetimo, tema koja će dominirati u svim sadržajima jeste nova pozorišna paradigma, a programi koji predstoje u narednim danima nalaze se na ovom linku.

Nema komentara

Napišite komentar