Hrvatsko satirično pozorište u Novom Sadu

autor: Ana Bojović 0

Predstavom ‚‚Jazavac u Kerempuhu", autorskim projektom Olivera Frljića, otvoreni su dani satiričnog pozorišta ‚‚Kerempuh" iz Zagreba. Novosadska publika imaće priliku da u okviru njihovog gostovanja u Srpskom narodnom pozorištu pogleda još tri predstave i jedan kabare.

Foto: snp.org.rs

Duško Ljuština, upravnik ovog pozorišta, istakao je da je vrlo ponosan na to što ovo pozorište uspeva da godinama zadrži kako svoju publiku, tako i repertoar koji čini kompromis između komercijanih vrednosti i umetničkih ambicija koje uspevaju da budu sačuvane.

– Smeh i satirična žica gorčine su ono što publika može da oseti boraveći u našem pozorištu, a samo pozorište je umetnost u kome je vrlo teško davati garancije. Jedno je sigurno, kultura brže prelazi granice nego bilo kakva politika – rekao je Ljuština.

Gostovanje pozorišta ‚‚Kerempuh" trajaće od 20. do 24. oktobra sa predstavama ‚‚Jazavac u Kerempuhu", ‚‚Ko‚ živ, ko mrtav", ‚‚Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", ‚‚Političko vjenčanje" i kabareom ‚‚Chishche Lishche".

‚‚Kerempuh" je jedino satirično pozorište u Hrvatskoj, odnosno jedino takve vrste koje je imala i bivša Jugoslavija. Osnovano je 1964. godine, a osnovali su ga Fadil Hadžić i Peca Petrović, bivši direktor drame u Srpskom narodnom pozorištu. Ovo satirično pozorište je dugi niz godina najposećenije u Hrvatskoj, a povodom predeset godina postojanja, na repertoaru se ponovo, kao uspomenu na Fadila Hadžića, nalazi njegova predstava ‚‚Političko vjenčanje". ‚‚Kerempuh" danas uspešno sarađuje sa vodećim scenaristima, dramaturzima i glumcima iz Hrvatske i regiona, pa je na taj način objedinjen rad Svetislava Basare, Olivera Frljića, Ive Milošević i drugih.

Karte za predstave u okviru ovogodišnjeg gostovanja mogu se kupiti na blagajni Srpskog narodnog pozorišta ili se rezervisati na sajtu: prodaja.snp.org.rs

Nema komentara

Napišite komentar