Duga borba za kulturni centar na Novom naselju

autor: Višnja Davidović 0

Udruženje Novo kulturno naselje osnažuje inicijativu pokrenutu pre više od dve godine za novim mestom za kulturne sadržaje u Novom Sadu na Novom naselju.

Tim povodom održana je prva javna prezentacija "Projekta NN" i debata o potencijalu i značaju Kulturnog centra u jednom od najvećih delova Novog Sada, u prepunoj sali Mesne zajednice "Bistrica".

U sklopu prezentacije inicijative za novim mestom za kulturne sadržaje u Novom Sadu, predstavljeni su i rezultati ankete koju su građani Novog Sada mogli da popune, kako na proteklim festivalima koje je Novo kulturno naselje organizovalo, tako i na ulicama Novog naselja i online.

Rezultati istraživanja pokazuju da čak 75 odsto stanovnika smatra da je ovom delu grada potreban Kulturni centar, a 86 odsto ispitanika izjavilo je da bi učestvovalo u radu budućeg mesta kulture na različite načine.

U debati su učestvovali građani svih generacija i istakli da je ovakva inicijativa od velikog značaja kao i da ima veliki potencijal. Trenutno su u toku moderatorski sastanci sa ciljnim grupama stanovništva Novog naselja, kako bi zajedničkim snagama formirali dalje ideje i vizije o Kulturnom centru. Sledeći korak su, kako kažu organizatori, javne debate sa gradskim čelnicima i donosiocima odluka, kao i ljudi iz kulturnog života Novog Sada.

Dosadašnje delovanje Novog kulturnog naselja obuhvata niz festivala i projekata, koji su se mahom održavali na otvorenim, javnim prostorima usled nedostatka adekvatnog zatvorenog prostora. Zbog toga je potrebno mesto za kulturne i umetničke programe, radionice, edukativne programe i ostale vidove ispoljavanja umetničkog stvaralaštva. Značaj ovoga leži u decentralizovanju kulture i još jednog prostora u gradu za održavanje kluturnih sadržaja ali i centra za pokretanje drugih inicijativa bitnih za podizanje kvaliteta života na lokalu. 

Iako organizatori ističu da je još uvek nezahvalno pričati o eventualnoj lokaciji na kojoj bi bio smešten Kulturni centar, već godinama postoji priča o revitalizovanju ranžirne stanice. Godine 2010. skupština Grada usvojila je detaljne regulacione planove ranžirne stanice predviđajući buduće “mesto okupljanja i kulturni centar”, ali povodom toga do današnjeg dana ništa nije urađeno. Za sada postoji vizija o izgradnji potpuno novog objekta za Kulturni centar, jer su skloništa neadekvatna za adaptaciju, a Novo kulturno naselje će kroz dalje debate i sastanke sa sugrađanima i gradskim većnicima konkretizovati ideje i po ovom pitanju.

Da li će se vizija pretočiti u nešto konkretno zavisi i od grada. Zbog toga smo mu se i obratili sa pitanjem da li postoji mogućnost da deo grada sa 35.000 stanovnika dobije prostor za kulturna dešavanja, na koje do objavljivanja ovog teksta nije stigao odgovor.

Nema komentara

Napišite komentar