Dolazi nam Nedelja Promene

autor: Z. Strika 0

Pozorišni festival “Nedelja Promene” održaće se od 19. do 25. februara na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Organizuje ga već treći put Pozorište Promena koje je nastalo kada su 2015. godine studenti Akademije odlučili da nastave ono što su njihove kolege započele pre gotovo četiri decenije. I na kraju sedamdesetih, kao i danas, Pozorište Promena predstavlja alternativu kada se govori o repertoaru, finansiranju i (samo)organizovanju onih koji ga vode.

Na festivalu “Nedelja Promene” publika će moći da pogleda predstave koje su studenti stvarali uz pomoć svojih profesora. Međutim, ove godine, spremljena su i neka iznenađenja. Tako će se premijerno izvesti “Laku noć, majko” u režiji Borisa Isakovića, gostovanje predstave “Praćka”, ali i poznatije predstave ovog pozorišta kao što su "Opsednuti" ili "Slučaj Harms".

– Repertoar predstavljaju dorađene ispitne predstave, koje su izrežirane, kako bi mogle da se igraju na profesionalnom nivou. Sve predstave koje su na repertoaru su različite epohe, žanrovi, estetski drugačije predstave i sve je raznoliko. Neke predstave su kamernog tipa, maltene je svaka predstava estetski, žanrovski i tipski drugačija – kaže Dejan Maksimović iz Pozorišta Promena.

Iako su očekivali da će najviše privući studentsku publiku, scenu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu ispunjavaju pripadnici raznih generacija. Ovi studenti nisu čekali da ih neko angažuje kako bi radili ono što vole, nego su odlučili da sami stvore sebi prostor za igru. Organizuju sve sami, pa tako nije čudno da publika glumca koji je igrao glavnu ulogu u jednom komadu, sutradan vidi kako prodaje karte za neku drugu predstavu.

– Verujemo da mogu da promene krenu iz pozorišta, zato mislim i da radimo sve ovo. Da li možemo da promenimo nešto? Mladi smo, pa ne možemo baš da slušamo profesore koji su rekli da ne možemo da promenimo, ali da možemo da progovorimo o nečemu. Kada je Haris Pašović osnovao Pozorište to je bila jedna vrsta eksperimenta, njegova ideja je bila da omogući sebi i svojim kolegama glumcima da igraju predstave i da vidi da li će to upaliti kod Novosađana i tada je upalilo. Ovo pre svega znači nama na Akademiji, jer imamo kontakt sa publikom koji nema nijedna druga Akademija nema. Mislim da je Novi Sad dobio upravo to, jednu ozbiljnu, kvalitetnu, drugačiju scenu, koja nije mala, ali nije ni velika – poručuje naš sagovornik.

Pozorište Promena ima oko 50 članova, a finansiraju se uglavnom od prodaje karata, jer novčanu pomoć od državnih institucija ne dobijaju. Neki za funkcionisanje pozorišta odvajaju od svojih stipendija, a drugi rade dodatne poslove. Neke od njihovih predstave, poput “Lizistrate” koja će se igrati i tokom “Nedelje Promene”, osvojile su i nagrade, kao što je nagrada publike na festivalu FIST.

Više o “Nedelji Promene” možete da pronađete OVDE.

Nema komentara

Napišite komentar