Dodeljene nagrade za 59. Sterijino pozorje

autor: Nevena Puletić 0

Na zatvaranju 59. Sterijinog pozorja uručene su nagrade i odigrana je predstava „Zločin i kazna“ Gradskog dramskog kazališta „Gvela“ iz Zagreba u čast nagrađenih.

foto: Nenad Mihajlović

Selimir Radulović, direkotor Sterijinog pozorja, pozdravio je sve prisutne i naglasio da najveća zahvalnost pripada publici jer je učinila da oživi atmosfera otmenosti i da se polako vraćamo Sterijinim vrednostima.

Žiri u sastavu Ljuboslav Majera, Anđelka Nikolić, Slobodan Tišma i Nebojša Dugalić odlučio je da Sterijinu nagradu za najbolju predstavu dobije „Neoplanta“ u režiji Andraša Urbana, rađena prema romanu Lasla Vegela. Nagradu publike za najbolju predstavu sa prosečnom ocenom 4,73 dobilo je ostvarenje „Trpele“ Milene Depolo i Bobana SkerlićaSterijina nagrada za tekst savremene drame dobila je Biljana Srbljanović za tekst „Princip (Mali mi je ovaj grob)” u režiji Mihal Zadra, koji je dobio Sterijinu nagradu za režiju za istoimenu predstavu, u izvođenju trupe „Šaušpilhaus“ iz Beča.

Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje dodeljne su: Srđanu Timarovu za ulogu Onisima Panfiloviča u predstavi „Unosno mesto“ Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog u režiji Egona Savina, a u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd; Igoru Đorđeviću za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi „Bizarno“ Željka Hubača, reditelja Andraša Urbana u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice; Emini Elor za ulogu Koštane u predstavi „Koštana“ Borisava Stankovića u režiji Andraša Urbana, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice i Ivani V. Jovanović za ulogu Olge Ristićke u predstavi „Gospođa Olga“ Milutina Bojića, reditelja Gorčina Stojanovića i u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora.

foto: Nenad Mihajlović

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje uručena je Mihalu Zidaru za predstavu „Princip (Mali mi je ovaj grob)”. Nagradu za kostimografsko ostvarenje dobila je Lana Cvijanović za kostime u predstavama „Unosno mesto“ i „Gospođa Olga“. Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku dodeljena je Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi „Koštana“.

Nagrada za scenski pokret – Marija Milenković za predstavu „Trpele“ Milene Depolo i Bobana Skerlića u režiji Bobana Skerlića, a u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta Beograd. Specijalnu Sterijinu nagradu za inventivnost koncepta dobila je predstava „Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića, reditelja Nikole Pejakovića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.

Nagradu iz Fonda „Dara Čalenić“ za najbolju mladu glumicu dobila je Suzana Lukić za uloge Mine, Ksenije i Ive u predstavi „Bizarno“ Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić, a u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd i Šabačkog pozorišta. Nagrada iz Fonda „Dara Čalenić“ za najboljeg mladog glumca uručena je Nemanji Oliveriću za ulogu Anke, služavke u predstavi „Gospođa Ministarka“ Branislava Nušića, reditelja Tatjane Mandić Rigonat, pozorišta „Boško Buha“ Beograd.

Žiri Nacionalne sekcije Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara u sastavu Aleksandar Milosavljević, Nataša Gvozdenović i Slobodan Obradović jednoglasno je doneo odluku da Sterijinu nagradu za najbolju predstavu ravnopravno dodele predstavama „Gospođa Olga“ i „Koštana“

Igor Bojović, dramski pisac i selektor 58. i 59. Sterijinog pozorja ističe da je zadovoljan proteklim radom. “Uloženo je mnogo rada i truda i u fokusu su bili samo umetnički kvaliteti. Nadam se da smo uspeli i da se mogao osetiti onaj „sterijanski” duh u teatru”, rekao je Bojović.

Nakon uručenja nagrada odigrana je predstava u čast nagrađenih „Zločin i kazna”, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, reditelja Zlatka Svibena i u izvođenju ansambla gradskog dramskog kazališta „Gavela” iz Zagreba.

 

Nema komentara

Napišite komentar