Boj na štulama na našim ulicama

autor: J.Ž. 0

Ulični performans „Pentesileja” u produkciji trupe Teatro dei Eventi iz Modene biće izveden u petak 10. juna u Kineskoj četvrti sa početkom u 19.30. „Pentesileja” je priča iz Trojanskog rata, gde se dve figure, žena i muškarac, bore na suprotnim stranama nakon čega se zaljubljuju.

Italija

Reč je o jednočinki u kojoj glumaci igraju na štulama. Likovi su Ahil, najhrabriji od grčkih heroja, veliki ratnik jakog vrata širokih leđa u svetlucavom metalnom oklopu i Pentesileja, kraljica amazonki, pola furija pola gracija, koja voli, mir ali donosi sa sobom veliku oluju. Oni predstavljaju dve kreature na granici između ljudskog i zverskog.

To je priča o borbi između ratnika i ratnice koji se vole, ali u isto vreme priželjukuju smrt jedno drugome. Na sceni ima puno dinamike, ritam predstave nose dva starinska bubnja koji pobeđuju vreme i diktiraju galopirajuće juriše ova dva gorostasa, sve do poslednjeg udara kad nastaje velika tišina.

Komad traje 45 minuta, a u režiji Stefana Tea igraju Antonio Santanđelo i Frančeska Fiđini.

Teatro dei Eventi je trupa osnovana 2005. godine i proizvodi predstave  za pozorišta i za ulične performanse uglavnom namenjene dečjem uzrastu. Od svog osnivanja trupa radi unutar Italije ali i gostuje širom Evrope. Svoje predstave postavljaju i prave čak i u školama, staračkim domovima, socijalnim ustanova i zatvorima. U svom radu najviše istražuju ritam i fizički teatar.

Nema komentara

Napišite komentar