68. generacija pozorišne ,,Dece''

autor: Božidar Milovac 0

U petak 26. maja otvoreno je 68. Sterijino pozorje u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Festival se ove godine održava pod sloganom Čovečnost – Usponi i sunovrati i na njemu će biti izvedeno 11 predstava, 8 u takmičarskom i 3 u pratećem programu.

Ovogodišnje pozorje otvorio je reditelj Jagoš Marković, višestruki dobitnik Sterijine nagrade i u svojoj besedi istakao je značaj Pozorja kao jednog od najznatnijih branika pravih vrednosti u društvu te potom i kroz sopstvene anegdote i opaske pokazao kako pozoriše tačno treba da se voli i koliko je ono važno kako za njega tako i za sve nas.

Njegovu besedu otvaranja pratila je predstava koja je otvorila festival i već mesecima, još od premijere u oktobru, redovno puni sale Narodnog pozorišta u Beogradu – ,,Deca'' – opera u 17 pesama po romanu Milene Marković a na muziku i u režiji Irene Popović a i u SNP-u glumce je dočekala dupke puna velika sala.

Foto: Božidar Milovac

Skupina glasova, identiteta i sveopšteg haosa spoljnog sveta na pozornicu je prenesena na vrlo interesantan način – veliki broj glumaca sa različitim vokalnim sposobnostima koji u gotovo svakom trenutku kada se uključuju, menjaju glas kojim to rade. Sa tako impresivnim i osetljivim romanom, treba odati posebno priznanje režiserki jer je došla do jedne od unikatnijih ideja koja na najuspešniji način uspeva da prenese pristup ljudi i sveta autorki. Ipak uzevši ovo u obzir, čini se da je mnogo teže predstaviti dublju emotivnu sliku autorke, ponajviše zbog manjka konstantnosti koju izaziva neprisutnost jedne Milene sa kojom lako saosećamo kao što je to slučaj u romanu. Ono što je dodatno bila česta zamerka koja se mogla čuti među publikom je izostavljenost određenih stihova iz romana. Doduše, to je i naročito nezahvalno za očekivati, s romanom takvom kalibra, svako u publici drži do nekog drugog stiha kao vrhunskog i taj  stih pamti pa je naprosto nemoguće ispoštovati sve ,,najbolje stihove'' koje roman ima.

Foto: Božidar Milovac

Ovogodišnje Pozorje traje do 3. juna a ove godine će o nagradama odlučivati žiri u sastavu - Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Ista Stepanov, Jure Novak, Ivan Medenica i Valentin Vencel.

Nema komentara

Napišite komentar