59. Sterijino pozorje

autor: N.P. 0

Ovogodišnje, 59. „Sterijino pozorje“ svečano je otvoreno besedom Nebojše Dugalića na sceni „Jovan Đorđević“, nakon čega je usledila predstava „Unosno mesto“ u režiji Egona Savina.

foto: turizamns.rs

Festival će trajati devet dana i biće izvedeno 11 predstava. U domaćoj takmičarskoj selekciji biće izvedeno devet predstava, dok će tri predstave biti izvedene u međunarodnoj selekciji „Krugovi“.

Proglašenje i uručenje Sterijinih nagrada održaće se poslednjeg dana festivala, 3. juna od 20 sati u SNP na Sceni „Jovan Đorđević“, a nakon toga će u čast nagrađenih biti izvedena predstava „Zločin i kazna“ u režiji Zlatka Svibena.

Predstave koje možete pogledati su „Unosno mesto“, „Ožalošćena porodica“, „Odlazak u krasni“, „Gospođa Olga“, „Još uvek oluja“, „Gospođa ministarka“, „Neoplanta“, „Bizarno“, „Princip (Mali mi je ovaj grob)“, „Everyman Đilas“, „Trpele“, „Izbrisani“, „Koštana“ i „Zločin i kazna“.

Cena karata svih predstava iznosi 600 dinara za parter, a za balkon 400 dinara, dok je za predstavu „Unosno mesto“ cena karte 1.000 dinara za parter i 800 dinara za balkon. Sve ulaznice mogu se kupiti u prostorijama „Sterijinog pozorja“ od 10 do 17 sati.

Kao stalni festival nacinalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera, „Sterijino pozorje“ ustanovljeno je 1965. godine u okviru obeležavanja 150 godina rođenja i 100 godina smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

U definisanju programa i statusa „Sterijinog pozorja“ učestvovale su najistaknutije ličnosti tadašnjeg društva, kulture i umetnosti kao što su Ivo Andrić, Josip Vidmar, Milan Bogdanović, Branko Gavela, Veljko Petrović i drugi. Tada su postavljeni programski ciljevi koji važe i danas, da se kroz stalni festival nacionalne drame unapredi pozorišna umetnost i stimuliše razvoj dramske književnosti.

Nema komentara

Napišite komentar