Zvezdana prašina u prah

autor: Aljoša Mudri 0

Noćas, u svojoj 70. godini,  preminuo je poznati britanski pevač Dejvid Bouvi. Pevač koji je bio inspiracija mnogima i jedna od ikona svetske muzičke scene u poslednjim decenijama prošlog veka, umro je, kako se navodi u saopštenju, okružen porodicom posle osamnaestomesečne borbe sa rakom jetre.

point97.com

 

Kroz svoje ličnosti na sceni, od kojih je najpoznatiji Zigi Stardast, potpuno je promenio način izvođenja muzike. Uvek je voleo da eksperimentiše zvukom. Najinovativniji deo Bouvijeve karijere bile su sedamdesete. Tada se proslavio u glam roku, a plenio je svojim izgledom i originalnim pesmama.

Njegovu gotovo pedesetogodišnju karijeru obeležili su albumi kao što su „Ziggy Stardust and the Spiders from Mars“, „Hunky Dory“ i „Heroes?“. Sarađivao je sa mnogima, od Džona Lenona do grupe Kvin.

Mnoge poznate kolege, ali i političari izjavili su svoje saučešće. Britanski premijer Dejvid Kamerun izjavio je da je Bouvijeva smrt veliki gubitak jer je i on, kao i milioni drugih, odrastao uz njega. Poznati pevač Bili Ajdol rekao je da ga je vest skoro rasplakala.

Pored muzičke karijere, Bouvi se pojavio i u nekoliko filmova. U filmu Prestiž igrao je Nikolu Teslu, goblinskog kralja u bajkovitom Lavirintu pa i vampira u filmu Glad.

Nakon srčanog udara, Bouvi se retko pojavljivao u javnosti. Iznenadio je obožavaoce 2013. godine kada je objavio album „The Next Day“ posle decenijske pauze. Poslednji album „Blackstar“ objavio je na svoj rođendan 8. januara. Toni Viskonti, Bouvijev dugogodišnji producent izjavio je danas da je album i osmišljen kao oproštajni poklon obožavaocima širom sveta, a nema sumnje da će oni na njegov poslednji album sada gledati drugačijim očima.

Nema komentara

Napišite komentar