Završen deveti TAKT fest

autor: Ana Stojanović 0

Devetu godinu za redom održan je festival TAKT, ove godine u onlajn formatu sa dva podfestivala. Iako je počeo kao festival koji pruža podršku mladim autorima koji nisu imali prostora na većim festivalima, TAKT je tokom godina porastao u internacionalan festival prepoznatljiv u zemlji i regionu. 

Foto: Ivana Antić

Poznat po promociji autentičnog umetničkog stvaralaštva, TAKT je tokom tri dana trajanja ugostio osamnaest takmičara sa svojim autorskim numerama. Ovogodišnja novina festivala je održavanje TAKT Teatar Festa i TAKT Film Festa posvećenim pozorištu i filmu. 

Pobednici

U okviru muzičkog dela TAKT festa prvu nagradu žirija osvojio je Filip Marić, drugo mesto pripalo je Dudi Buržujki i Izvangrada, a treće mesto osvojio je Branja. Kao i na prošlogodišnjem TAKT-u publika je imala priliku da svojim glasom izabere favorita, pa je četvrtu, odnosno nagradu publike, odneo Stefan i Akustični gadovi. Poslednji dan festivala gledaoci su mogli u onlajn formatu da slušaju koncert benda Papyllon (Slovačka), NDK benda (Mađarska), koncert Milana Glavaškog, kao i Mileta Kekina.

TAKT Film Fest ima za cilj povezivanje ljubitelje muzike sa svetom filma. Pobednici su se birali u četiri kategorije: Kratki eksperimentalni neverbalni film: „Bulldog“ Kieran Stringfellow, Dugometražni muzički dokumentarni film: „If I’ve won if I’ve lost“ Gian Luca Rossi, Muzički video spot: „Margaux vol.1“ Daniel Iglesias Jr i Kratkometražni muzički dokumentarni film: „Music Is My Life“ Alex Đorđević.

U sklopu ovogodišnjeg TAKT Teatar Festa predstava „Marta i sedam strahova“ Kazališne družine „KUFER“ iz Zagreba odnela je nagradu za najinovativniju predstavu, dok je predstava „Presek“ Teatra mladih „Mišolovka“ iz Novog Sada dobila nagradu za najbolju predstavu.

TAKT onlajn

Pored nepovoljnih uslova za održavanje festivala usled panedmije koronavirusa, organizatori TAKT-a su se ipak odlučili da iskustvo festivala ne oduzmu učesnicima, ali ni publici. Kako kaže jedna od organizatora Jelena Božić, želja da se pomogne mladim autorima da pokažu svoje kvalitete i afinitete presudila je u odluci da li će festival ove godine biti održan. Iako se festival zvanično održavao u „Radio kafeu“ publika je mogla pratiti celokupan program onlajn putem sajta TAKT festa. 

„Jako smo zadovoljni što smo imali publiku koja je došla na samo mesto odakle se strimovalo, u onom broju u kom smo to mogli dopustimo. Sledeće godine se zaista nadamo da ćemo sve ovo raditi uživo, da će sva ova energija koja se zaista oseti i preko ekrana moći da se prenese i uživo i da imamo zaista festivalski vajb. Sve je to lepo onlajn ali uživo je mnogo bolje“, dodala je Jelena Božić.

Foto: Ana Stojanović

Prema rečima organizatora, organizacija onlajn festivala iziskuje jednaku posvećenost i požrtvovanost kao i kada se radi o „oflajn“ festivalu. Pored ljudi koji čine redovni tim TAKT-a, priliku da se upoznaju sa planiranjem i organizacijom onlajn festivala imali su i volonteri. 

„Kao volonter igram tu ulogu aktera u jednoj pustolovini gde, ne samo da mogu da budem deo organizovanog sistema podrške gde je to neophodno, nego i da se edukujem, da iskažem svoj potencijal, da kreiram. Volontiranje u okviru TAKT-a je jedno sjajno iskustvo i ima posebnu čar baš zato što se i sam događaj nije odvijao u redovnim okolnostima i ustaljenom obliku kao prethodnih osam godina“, izjavila je volonterka Anđela Andrijević. 

U okviru ovogodišnjeg TAKT-a organizovane su i onlajn radionice koje su držali stručnjaci iz Poljske, Slovačke, Češke i Mađarske. Teme radionica su bile iz oblasti muzičke industrije, fotografije, marketinga i produkcije. 

Osim raznovrsnog sadržaja i prilike mladim kantautorima da pokažu svoju kreativnost na muzičkoj sceni, TAKT po rečima organizatora radi na spajanju i uspostavljanju novih prijateljstava. Kako kaže Jelena Božić ono što ga izdvaja od drugih festivala je to što se nijedna priča takmičara ne završava u tri dana festivala. 

„Mi zaista sa tim ljudima gradimo porodicu i mnogi takmičari sa prethodnih festivala su postali sada naši saradnici, partneri i naši prijatelji. Ono što je vrlo važno, a što mislim da se zaboravlja, jeste što se na svim tim festivalskim i takmičarskim događajima zaboravi na ljudskost, zaboravi se na druženje, na prijateljstva i zaboravi se na to da se stvari ne završavaju kada se završi neki događaj. To je upravo ono što mi negujemo na ovom festivalu i TAKT nije prestao od prvog datuma pre devet godina kad je napravljen, dokle god bude trajao, a nadamo se da će još dugo trajati“, kaže Jelena Božić za Univrzitetski odjek.

Organizator TAKT festa je Asocijacija Kulturanova sa ciljem pokretanja interkulturalnog i intersektorskog dijaloga u društvu,  podsticanja kreativnosti mladih kroz umetničku edukaciju i produkciju kulturnih sadržaja. Ovogodišnji TAKT održao se od 24. do 26. septembra. 

Nema komentara

Napišite komentar