Završen 36. Beogradski jazz festival

autor: Isidora Bašić 0

U ponedeljak je završen 36. Beogradski džez festival, koji se održao u Domu omladine grada Beograda od 16. do 21. decembra. Zbog trenutne epidemiološke situacije i ograničenog radnog vremena za ustanove kulture koje je bilo do 17 časova, ljubitelji džeza su u odnosu na prošle godine koncerte mogli da prate u terminima od 14 i 15 časova.

Foto: bjf.rs

Slogan ovogodišnjeg festivala „Jazzistance“ na metaforički način označava mesto koje muzika, a u ovom slučaju džez, zauzima i u vreme kada u celom svetu vlada pandemja virusa. Uprkos svemu ona je otporna, a jedan od primera upravo je održavanje ovogodišnjeg 36. po redu festivala džez muzike. 

Prvi dan festivala, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, obeležio je nastup kontrabasiste i kompozitora Nenada Vasilića sa svojim sastavom Bass&Strings. Oni su izvodili kompozicije sa gotovo svih njihovih albuma do sad, pa je repertoar obuhvatao vremenski period od petnaestak godina unazad. Koncert je bio podeljen u tri dela - u prvom je nastupio samo trio, u drugom je Vasilić svirao bas gitaru, dok su im se u trećem delu pridružili i gudači.

Narednog dana publika je imala prilike da uživa u nastupima mladih džez umetnika, kvartetu trubača Ivana Radivojevića i i tria koji čine italijanski trombonista Filipo Vinjato, francuski pijanista Janika Lester i mađarski bubnjar Atila Đerfaso.

Tako se nastavilo i 18. decembra uz nastup Gorice & The Grooveheadz, dobro poznatog sastava domaćoj publici. Bend je ideja Gorice Šutić, profesorke Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koja je okupila svoje studente, a ujedno potpisuje muziku, aranžmane i tekstove pesama ovog benda. Muzika koju stvaraju obojena je ne samo džezom, već i soulom, gruvom, ali i elektronikom. 

Takođe, po prvi put zajedno su nastupali makedonski gitarista Vlatko Stefanovski i hrvatski džez pijanista Matija Dedić. Premijerno je i bend austrijskog muzičara Ulriha Drekslera predstavio program Azure van granica svoje zemlje. 

Kao zahvalnost i sećanje na dugu tradiciju održavanja ovog festivala, poslednje veče bilo je rezervisano za saksofonistu Jovana Maljokovića, bubnjara Lazara Tošića i pijanistu Vladu Maričića sa svojim bendovima, ali i gostima, koji se zahvaljujući svojim bogatim karijerama mogu smatrati doajenima srpske džez scene.

Dugo očekivani nastup izraelskog kontrabasiste Avišaja Koena i njegovog trija odložen je, jer muzičar nije bio u mogućnosti da doputuje zbog trenutnih epidemioloških mera u Izraelu. Novi termin održavanja koncerta biće zakazan za proleće 2021. godine.

Nema komentara

Napišite komentar