Top 100 DJs by DJ Mag

autor: Isidora Marković 0

Kao i svake godine, fanovi elektronske muzike iščekuju kraj novembra kako bi videli rezultate glasanja za 100 najboljih „puštača muzike“ na sajtu DJ Mag. Okej, ima fanova koji se malo manje raduju ovoj listi, jer je iz godine u godinu sve lošija i komercijalnija, ali svakako je pogledaju i iskritikuju. 

foto: tomorrowland.com (Hardwell)

Prvo  mesto – Hardwell

Za one koji nisu ranije čuli za ovo ime, Hardwell je dvadesetšestogodišnji Holanđanin, istinski posvećen širenju EDM  „kulture“, a proslavio se pre dve godine uz traku Spaceman. Electro-house je svakako nešto u čemu se on najbolje snalazi, ali po mišljenju nekih, daleko je od toga da zaslužuje titulu najboljeg u svetu elektronske muzike. Naravno, uvek su tu teorije da glasaju samo mladi ljubitelji elektro zvuka, što u velikoj meri utiče na konačni raspored.

Drugo mesto – Dimitri Vegas & Like Mike

Drugo mesto je otišlo u korist ljubitelja electro-house-a. Braća Belgijanci su već drugu godinu zaredom u top deset (prošle godine su se našli na šestom mestu), a verovatno mnogima nije jasno kako. Njihovi miksevi i trake zvuče u potpunosti isto kao i one od Hardwell-a, Martina Garrixa i mnogih drugih svetskih imena EDM scene, ali neosporivo je da je to ono što danas masa traži i zapravo i očekuje od didžejeva.

Treće mesto – Armin van Buuren

Definitvno jedno od ozbiljnijih imena koje se našlo u top deset, holandski maestro trance žanra pao je za dva mesta u poređenju sa prošlogodišnjom listom. No, tu se zaista našao kao neko ko se i dalje drži svog žanra, voleli ga ili ne.

foto: whiteraveraft.com ( Dimitri Vegas & Like Mike )

Četvrto mesto – Martin Garrix

Sa 40. mesta skok ni manje ni više nego na 4. mesto. Animals je svakako jedna od najpoznatijih i najuspešnijih traka ne samo ove godine, već verovatno i decenije. Garrix je uz ovu traku doživeo uspeh poput onog koji je Avicii osetio pre dve godine uz Levels. Ne toliko komplikovana melodija ušla je u uši cele planete, ma koliko vam se to možda ne sviđalo, i dovela Garrixa na ovo veoma visoko mesto. Naravno, opet se dovodi u pitanje istinski kvalitet elektronske muzike, ali već je sasvim očigledno da je EDM zaludeo sve electro-house zvukovima.

Peto mesto – Tiesto; šesto mesto – Avicii

Ovo je bilo sasvim očekivano, tako da nema potrebe bilo šta dalje komentarisati i objašnjavati.

Sedmo mesto – David Guetta

Iako je izdao nekoliko uspešnih singlova sa albuma Listen (koji je izašao pre tri dana), možda je njegovo vreme zaista prošlo. Zamenjuju ga polako mladi predstavnici EDM kulture, a njegov zvuk stagnira na komercijalnom popu i čini se da David nema više šta novo da nam predstavi. Ali, svakako, zaslužuje sve pohvale za ovolike godine veoma uspešne karijere.

foto: wikimedia.org ( Armin van Buuren )

Osmo mesto – Nicky Romero

Verovatno svi znaju za čuveni one hit wonder 99 luftbaloons od Nene, e pa, zar nije to i Toulouse od Romera? S obzirom na to da je on jedini od predstavnika vrha liste bez izdatog albuma, teško je ne zapitati se da li je sa nekoliko svojih singlova zaista zaslužio ovako visoku poziciju.

Deveto mesto – Skrillex

Ukoliko niste već poslušali njegov album Recess, bilo bi dobro da to uradite odmah. Garantovano ćete se pokajati ukoliko ste ikada rekli – Skrillex je uništio dubstep, jer on se nikada dubstepom nije ni bavio. Uživajte u pomalo eksperimentalnim EDM zvukovima koje je Skrillex uspešno iskombinovao.

Deseto mesto – Steve Aoki

Ovo mesto je verovatno zaslužio jer svoje setove radi po principu pusti – pauza – tapšanje – opet muzika – prskanje publike šampanjcem – bacanje u publiku u gumenom čamcu – ajde još malo muzike za kraj, što bi možda i bilo simpatično da se ne dešava na svakom nastupu.

Nekoliko mesta izazvalo je oduševljenje, ali i razočaranje za sve ljubitelje ove liste. Deadmau5 16. (moglo je to i više), Daft Punk 43. (izgleda da se i njihov broj fanova smanjuje), Umek 75. (napred Slovenija!).

Nažalost, electro-house sve više preovladava listom, a tehno, na primer, kao da je izumro. Sigurno je da ova lista više nije jedna od toliko relevantnih za svet elektronske muzike i da, ukoliko želite da pronađete nešto kvalitetnije i bolje, ipak treba malo da istražite evropske sajtove. 

Nema komentara

Napišite komentar