Top 10 albuma 2020. godine

autor: Milan Damjanović 0

Ispostavilo se da globalna pandemija u kojoj se svet ove godine našao nije bila presudna za muzičku industriju i stvaralaštvo, pa tako muzički urednici, ljubitelji i entuzijasti i ove godine pred sobom imaju mnoštvo kvalitetnih novih izdanja i zahtevan zadatak oko odabira favorita.

Vrlo brzo i kalendarski napuštamo 2020. godinu, mnogi sa velikim olakšanjem, međutim ova godina donela je pregršt nove muzike. Neki od velikih bendova i solo autora koji su odlučili da svoje radove objave u ovoj godini su Pearl Jam, Neil Young, Ozzy Osbourne, Paul McCartney, Marilyn Manson, Smashing Pumpkins, Green Day, Nine Inch Nails’ i drugi.

Takođe, važno je pomenuti da su se pojedini muzičari i njihove izdavačke kuće odlučili da sačekaju povoljnije okolnosti za objavljivanje i promociju svojih izdanja. Odlaganje datuma za objavu albuma nije retka pojava, ali tokom ove godine je to bilo dosta izraženije. Koncertne dvorane i klubovi su još uvek zatvoreni za publiku zbog epidemiološke situacije, festivali su otkazani, mnogim bendovima koji nemaju već formiranu bazu obožavalaca promovisanje novog materijala u ovim okolnostima je teška misija. 

Kao publici i ljubiteljima muzike preostaje nam da upijamo sveže studijske radove bendova koje volimo, dok ne dočekamo neke bezbrižnije trenutke kada će uši ponovo vibrirati od glasnih zvučnih talasa sa stejdža. Sledi deset muzičkih albuma iz 2020. godine koji su ostavili pozitivan utisak na uredništvo Univerzitetskog odjeka.

10. The Strokes - The New Abnormal 

Popularni amerčki bend The Strokes objavio je novi studijski album posle punih sedam godina. Svojim kvalitetom i velikim brojem obožavalaca, svako novo izdanje ovog benda predstavlja veliki događaj u čije ocenjivanje se uključi većina medija posvećenih muzici. Novi album dobio je pozitivne kritike, a žanrovski je procenjen kao indie-rock album i kao odličan povratak u formu. „The New Abnormal“ dobio je nominaciju za Najbolji rok album na 63. dodeli Gremija koja će se održati u januaru 2021. Pesma favorit: „Bad Decisions“ – drugi singl sa albuma,

9. Khruangbin – Mordechai

Treći studijski album teksaškog tria Khruangbin, benda čiji žanr nije lako odgonetnuti. Njihovu uglavnom instrumentalnu muziku, opuštajuću i prijatnu za uši,  kritičari vezuju za razne žanrove – psihodeliju, soul, funk, dub i tako dalje. Album „Mordechai“ ima deset numera od kojih su tri izdate kao singlovi. Pesma favorit: „So We Won't Forget“ – drugi singl sa albuma.

8. Pallbearer - Forgotten Days

Sjajni doom metal bend Pallbearer iz Arkanzasa objavio je u oktobru četvrti studijski album nazvan „Forgotten Days“. Zvuk na ovom albumu može se opisati „teškim“, što prate i teme tekstova – depresija, gubitak, lament, a sve zajedno muzički sjajno upakovano. Gotovo sat vremena zvučnog zida, tvrdih riffova, čini slušanje ovog albuma iskustvom. Pesma favorit: „Silver Wings“ – najduža pesma na albumu, 12 minuta muzičkog rolerkostera.

7. Rolling Blackouts Coastal Fever - Sideways to New Italy

Drugi studijski album sjajnog australijskog indie-rock benda Rolling Blackouts Coastal Fever objavljen u junu i u jednom momentu je bio na respektabilnom četvrtom mestu Australijske muzičke liste (ARIA Charts). Ova petorka, sa tri gitare i tri vokala, pokazala je novim albumom napredak u odnosu na prvenac. Melodičan gitarski zvuk na koji se bend oslanja pruža veliki užitak. Pesma favorit: „Falling Thunder“ – treći singl sa albuma.

6. Nation of Language - Introduction, Presence

Album prvenac američkog synth-pop, post-punk benda Nation of Language. Od 2016. do 2019. godine bend je objavio nekoliko singlova, a prvi album je izašao u maju ove godine, umesto u aprilu, zbog pandemije. Lako se može zaključiti da im je muzika bendova iz osamdesetih godina prošlog veka glavna inspiracija, pa je i ovaj album svojevrstan prikaz zvuka te dekade, što je, naravno, pozitivna stvar. Pesma favorit: „Rush and Fever“ – drugi singl sa albuma.

5. Deftones – Ohms

Deveti studijski album benda Deftones ocenjen je kao povratak korenima i alternativnom metalu. Bend je album najavio u aprilu i objavio ga krajem septembra. Album ima dva singla, prvi koji je objavljen je pesma „Ohms“ po kojoj album nosi ime i koja ga zatvara, i drugi „Genesis“ koji otvara album. Novo izdanje dobilo je veoma pozitivne kritike i zauzelo je prvo mesto na listama najboljih muzičkih albuma 2020. u muzičkim magazinima Metal Hammer i Revolver. Pesma favorit: „Urantia“.

4. Bob Mould – Blue Hearts

Muzika koju stvara Bob Mould i dalje ima istu oštrinu kao i njegovi projekti pre solo karijere, bendovi Hüsker Dü i Sugar. Karakterišu ga kratke pesme, melodičnost i brzina. Jasno je i danas sa ovim albumom da je njegova muzika inspiracija velikom broju pank izvođača. Akcenat je na panku, ali i mogu se primetiti i drugi žanrovi. Album „Blue Hearts“ po većini pesama podseća na period kada je Bob svirao sa bendom Sugar. Pesma favorit: „Racing to the End“.

3. AC/DC – Power Up

Zasigurno najveće iznenađenje ove godine, novi album benda AC/DC „Power up“. Ono što nije iznenađenje je da bend ove veličine i u svojim poznim godinama kupi pozitivne kritike i uzima prva mesta na muzičkim listama u 21 državi. Brian Johnson se vratio kao vokal. Angus je izjavio da je album posveta pokojnom Malcolmu, kao što je album „Back in Black“ Bonnu Scottu. Australijski rok autoritet AC/DC ulepšao je 2020. godinu novim čistokrvnim AC/DC albumom. Pesma favorit: „Shot in the Dark“, prvi singl sa albuma.

2. The Spacelords – Spaceflowers

Nemački psihodelični, instrumental, space-rock, stoner-rock bend The Spacelords početkom godine je objavio šesti studijski album nazvan „Spaceflowers“. Stigli su na kratko da ga promovišu u Engleskoj, dok se epidemiološka situacija nije zakomplikovala. Muziku ovog benda karakterišu pesme koje u retkim slučajevima traju ispod deset minuta. Novi album poput prethodnih „traži“ od slušalaca da ga poslušaju više puta, jer ste nakon svakog narednog slušanja još više zbunjeni – kako je moguće da tri čoveka u bendu stvore ovakav zvuk. Pesma favorit: „Frau Kuhnkes Kosmos“, druga pesma na albumu, središnji deo albuma, 12 minuta muzičkog rolerkostera.

1. Bob Dylan - Rough and Rowdy Ways

„Rough and Rowdy Ways“ prvi je album originalnog Dilanovog materijala u poslednjih osam godina. Sedamdeset minuta nove muzike, čoveka koji je pre četiri godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Legendarni umetnik se vratio autorskom materijalu posle tri albuma koji čine obrade i koji su prošli relativno nezapaženo, dok sa ovim albumom to nije slučaj. Pesma favorit: „Murder Most Foul“, 16 minuta i 55 sekundi, najduža pesma u Dilanovom opusu, singl koji zatvara album, u kojoj priča o Kenedijevom ubistvu i o kontekstu američke političke i kulturne istorije. Epohalno delo nobelovca, rokera i umetnika.

Nema komentara

Napišite komentar