Švedski ratnici sa glavne bine

autor: Milan Damjanović 0

Svakome ko imalo voli tvrđi gitarski zvuk, švedski power metal bend Sabaton lako je upao u oči, zbog nešto skromnijeg inostranog programa koji je festival Exit ove godine ponudio. Takođe, svako ko je imao priliku da čuje metal svirku sa najveće festivalske bine, znao je da se sprema spektakl.

Foto: Momčilo Krstajić

Bez zakašnjenja, druge festivalske večeri se u 21 čas spustila ogromna zavesa sa imenom benda koji je okupio hiljade rokera i metalaca raznih generacija. Ratna ikonografija, strogo povezana sa Sabatonom, odmah se mogla uočiti nakon spuštanja zavese, sa natpisom  "The Great War", nazivom poslednjeg studijskog albuma i cevi od tenka okrenutoj ka publici. Koncert su započeli pesmom Ghost Division i već na samom startu je dostignut nivo energije koji nije uspeo da ponovi nijedan drugi bend na ovogodišnjem festivalu. Jasno je da Sabaton ima respektabilnu bazu obožavalaca u Srbiji još od prvog nastupa pre punih četrnaest godina. Usledile su Great War i The Attack of The Dead Men, pesme novijeg datuma, koje su nastavile da spuštaju tenziju i krizu koju osećamo da nam je donelo vreme bez koncerata. Bio je neverovatan osećaj naći se posle dužeg vremena na muzičkom spektaklu u pravom smislu te reči. Na tu činjenicu se osvrnuo i frontmen benda Joakim Broden, koji je u nekoliko svojih obraćanja publici pričao o utcaju pandemije koja im je prekinula turneju i o časti koju osećaju da baš na Exitu u Srbiji, državi kojoj se rado vraćaju zbog verne publike, ponovo započnu koncertnu aktivnost.

Smenjivale su se starije i novije pesme: Seven Pillars of Wisdom, The Lost Battalion, The Red Baron i došao je momenat kada su izveli Defence of Moscow, prvi put sviranu uživo na koncertu. Logično, tokom ove pesme se zavijorilo nekoliko ruskih zastava, ali zanimljivo je da su nakon nje postale uočljivije i zastave drugih država. Energični koncert je ušao u središnju fazu istim tempom sa početka, šutke su postale evidentnije zbog količine prašine koja se podigla iznad Main stejdža. Ova prašina podsetila je na neke zlatne momente glavne bine pre pandemije, kad su na njoj nastupali Motörhead 2015. i Fil Anselmo četiri godine kasnije, a koncert Sabatona je parirao tim nastupima u svim aspektima.

Foto: Momčilo Krstajić

Očekivana eksplozija energije desila se kada je sa zvučnika započeo govor majora Gavrilovića braniocima Beograda, i svima je bilo jasno da će uslediti pesma Last Dying Breath, koja je u velikoj meri i skrenula pažnju srpske javnosti na Sabaton. Publika je nestrpljivo iščekivala ovu pesmu poput nekog svečanog trenutka koji dolazi i na neki način stvara tremu. Pozni deo koncerta stigao je sa dozom opuštenosti i konstantne energije, koja je u tom momentu prisutna više od sat vremena. Primo Victoria sledeće je veliko oduševljenje s obzirom da je reč o jednoj od najpoznatijih numera Sabatona. Švedske zastave došle su do izražaja kada je počela Swedish Pagans, pesma sa albuma "The Art of War" iz 2010. godine, svakako jedna od najstarijih sa seta. Pesmom To Hell and Back završili su koncert koji je ukupno trajao sat i trideset minuta. Rečima hvale i naklonu publici, napustili su binu, dok je na video bimu pušten animirani video posvećen srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, gde heroina Milunka Savić trči kroz bojište sa srpskim barjakom. 

Sjajan način da se završi najbolji nastup ovogodišnjeg festivala. Velika rok i metal imena su neophodnost za dobru reputaciju Exita, a švedski ratnici su dobro odigrali svoju ulogu i pokazali da iznad Petrovaradina još uvek može da se podigne prašina.

Nema komentara

Napišite komentar