Šest kuća na bini

autor: Marija Stojadinović 0

Zagrebački bend Porto Morto nastupio je sinoć u Domu b-612 i promovisao svoj drugi album Portofon, objavljen pre deset dana. Poneti atmosferom, obećali su da će se u Novi Sad vratiti za dve nedelje.

Evo od sad sve će bit drugačije / Samo da nađem načine / Stare stvari nisu odbačene / Samo im mijenjam značenje

Porto Morto je šestočlani bend, s tim što svaki od članova – izuzev bunjara – svira po najmanje dva instrumenta. Svaki od njih je one-man band, u svakog se publika može zagledati i osetiti se kao da je na šest zasebnih koncerata. Ipak, u kombinaciji, njih šestorica dosledno opravdavaju kovanicu „kreativni haos“.

U svakoj od pesama, smenjuje se instrument koji je dominantan, dajući na taj način ravnopravan tretman svakom članu. Dodatno, sve zvučne efekte proizvode na licu mesta.

Ovakav njihov pristup muzici nenametljivo je naveo publiku da, u pauzi između dveju pesama, spontano počne da daje ritam i uvod u narednu pesmu aplaudiranjem, te da tako i sama postane deo stvaralačkog procesa.

U pesmi „Hodaj“ pridružuje im se Darko Rundek

Kao i druge predstavnike JeboTon kolektiva, Porto Morto karakteriše kombinacija različitih instrumenata i ritmova, od kojih se na licu mesta stvara slojevita melodija, pomalo haotična, ali jedinstvena.

Bend je dao novo značenje frazi „osećati se kao kod kuće“ na bini, jer su pred kraj nastupa dohvatili nešto nalik kućicama za ptice koje su im stajale kraj nogu, stavili ih na glave i otpočeli jednu od najpopularnijih pesama sa novog albuma – Kuća. Taj momenat nije imao samo komičan karakter, jer je skučenost na koju su pristali tokom cele pesme stavila upitnik na sve naizgled površne stihove.

Porto Morto je bend koji ima sve: sve instrumente koji su neophodni da bi se pokrili najrazličitiji žanrovi, angažovan lajv nastup, energične pesme, ali i balade; poeziju apsurda, ali i jednostavno i konkretno iskazivanje emocija.

Njihov nastup nije samo svirka, to je performans, u svakom uglu bine se nešto dešava, svaki od članova ima svoj(e) instrument(e) kojima se poigrava, a u isto vreme nadograđuje zvuk sa kojim deli binu.

Ukoliko ste propustili sinoćnu svirku, pogledajte kako je izgledala na videu ispod:

Diskografiju benda pronađite na bandcampu.

Nema komentara

Napišite komentar