RHCP kosplej u Gerili

autor: Marko Apostolović 0

Tribjut (tribute) bendovi, tačnije muzičke grupe čiji se repertoar sastoji isključivo od obrađenih pesama jednog jedinog benda sve su popularniji u svetu. Velik razlog tome verovatno leži u činjenici što su oni znatno jeftiniji i na taj način pristupačniji publici koja drukčije ne bi imala priliku u jednoj noći čuti izvedbe toliko mnogo pesama jednog benda. Sa druge strane, oni su u Srbiji i te kako popularni jer je za neke bendove retkost da posete naše prostore, a neki nisu to nikad uradili. 

Photo: Facebook arhiva benda

Beogradski bend Ritam sex-i-ja spada među popularnije tribjut bendove sa naših prostora. Njihov repertoar sastoji se iz najvećih hitova kalifornijskog fank-rok sastava Red hot čili pepersa (Red Hot Chilli Peppers) i to na način da imitiraju njihove članove na bini. Osim što odlično sviraju i pevaju najpoznatije pesme ovog legendarnog benda, članovi grupe Ritam sex-i-ja pretvaraju se u muzičare čija dela izvode. Stilom sviranja, brzinom, pokretima i glasom stvaraju utisak pravih Pepersa, a da ovakav pristup funkcioniše dokazala je u petak puna Gerila.

Publika je bila oduševljena ovim performansom iako ih mnogi verovatno ni ne slušaju prvi put, jer je Ritam sex-i-ja rado viđen gost u novosadskim lokalima. To ih nije sprečilo da igraju uz „fanki“ ritmove kalifornijskih asova. Posećenost je bila tolika da je deo publike morao da stoji kod toaleta gde se bend nije ni video, ali im je bilo bitno da se dobro čuo. Gužva i atmosfera izutetno su otežali posao konobarima koji su morali da se provlače kako bi odneli piće, a u nekoliko situacija su to radili preko vrata koja od šanka vode do zadnjeg hodnika. Prosek godina je bio takav da se nije mogao ni izračunati, što je razumljivo s obzirom da Red hot čili pepersi postoje skoro četrdeset godina, pa je Gerila bila puna što mladih, što takozvanih old school fanova ovog benda. To, naravno, nije značilo da će se ovi ljudi različito ponašati. Niko se nije ustručavao da skače i igra uz pesme Pepersa čitava dva sata koja je ovaj bend zabavljao goste. 

Svaka pesma dolazila je uz improvizovanu solo deonicu na gitari koja uopšte nije smetala pošto je bila odlično uklopljena u nju. Gitarista nije štedeo papučicu kojom je stvarao distorziju sličnu onoj kakvu pravi skorašnji povratnik u ovaj kultni bend Džon Frušante (John Frusciante). On posebne pohvale treba da dobije i zbog pesme Snow koja je izuzetno teška da se svira na gitari. Tokom čitave svirke on i basista imitirali su svoje idole Frušantea i Flija (Flea) tako što su se između pesama sastajali na sredini bine za kratak „džeming“ (jamm session). Kao i poznati basista, njegov „imitator“ je koncert odsvirao bez majice. Međutim, najveće oduševljenje iz ovog benda dolazi od vokala koji sjajno imitira glas pevača Entonija Kidisa (Anthony Kiedis). Kada se sve ovo sastavi, publika dobija osećaj da je stvarno na mini-koncertu Pepersa prilikom kog slušaju sve najveće hitove ove grupe. Pored gorepomenute pesme najviše uzvika stvorile su, očekivano, najpopularnije pesme Red hot čili pepersa kao što su Dani California, Californication, Otherside i Give it Away.

Ovakvi tribjut bendovi sa pravom dobijaju mnogo pažnje u poslednje vreme iz razloga što ulažu mnogo truda koji se ne odražava samo u izvođenju pesama, već i u tome da publici prenesu jedan poseban doživljaj sličan onom koji njihovi idoli prave na svojim koncertima. Ritam sex-i-ja nije jedini primer iz Srbije koji na ovaj način zabavlja svoju publiku, već njihov broj neprestano raste i pokrivaju sve više žanrova muzike na ovaj način. Publici se ovakvi bendovi mnogo sviđaju, te se i mnogi lokali trude da dovedu što više izvođača popularizujući tako fenomen tribjut bendova. 

Nema komentara

Napišite komentar