Proleće, Anti You i Against The Odds u CK13

autor: Milica Trifković 0

I novosadska punk scena dočekala je svoju proslavu proleća. Nakon zemunskog Festa i mužljanskog kluba Zeppelin, sledeća stanica novosadskog benda Proleće bila je Crna Kuća. Uz podršku italijanskog benda Anti You, Novosađani su izgurali ovu mini turneju, a na poslednjem koncertu u rodnom gradu podršku su im pružili i mladi Against The Odds-i.

Ovaj bend se popeo na binu nešto posle 22 časa. Kako su i najavili, polako spremaju album, pa se i sam broj svirki smanjio i bend ne svira često, koliko je ranije. Već krajem decembra, na Positive Youth festivalu, pokazali su da sazrevaju u ozbiljan bend. Petorka funkcioniše odlično, pa su tako i pesme poput Glorious Days, New Generation i Don’t Cry zvučale prilično dobro.

Against The Odds su iskoristili ovu priliku da predstave i nekoliko novih pesama, koje će se naći na debi albumu, koji izlazi na leto, a sa bine su se povukli uz zvuke, sada već neizostavne, obrade Ostao sam sam, novosadskog benda Pure Impact.

Desetak minuta nakon Novosađana, na bini je bila italijanska grupa Anti You. Jedna gitara, distorzirani bas, energija i brzina davali su klasičan britanski hardcore punk zvuk. Vidno raspoloženi, odavali su utisak da im je ova mini turneja po Srbiji itekako prijala.

„Ja želim da živim ovde!“, uzviknuo je bubnjar, na šta je pevač duhovito odgovorio: „Samo vam još fali jedan nezaposleni Italijan!“. Ono šta je prilično iskakalo jeste to da ritam sekcija ovog benda zvuči fenomenalno i hirurški tačno.  Pesmama poput No One Likes Me, Final Scene i Too Young To Die uspeli su odlično da pokrenu publiku.

Proleće nikako nije samo jedan prosečan hardcore punk bend. Retko ko ostane ravnodušan na njihove pesme, a nekad je potrebno zaista dosta vremena da se ''svare'', što nekome pođe za rukom, a nekome ne pođe nikad. Kako se CK13 punio, tako se i starosna struktura publike u prvim redovima menjala. Očigledno je da će mlađim generacijama biti potrebno vreme da  zavole Nebojšine tekstove, način pevanja, kao i sam nastup.

Moglo bi se reći da je Proleće oduvek imalo određen status na novosadskoj punk sceni, ali da je svoj vrhunac dostiglo svojim poslednjim albumom Žene odlaze u svemir i svojevrsnom himnom benda, publike i grada, nazvanom Novosadska. Upravo je ova pesma izazvala i najveći haos u ispunjenom klubu, koju je publika horski ispratila, ali ni numere So, Od čega sit, od toga debeo i Nežni cvet nisu zaostajale za njom. Nakon više od dvadeset pesama i sat i po vremena svirke, bend je završio nastup o kojem će se pričati dugo.

Nema komentara

Napišite komentar