Počinje deveti Takt festival

autor: Irena Čučković 0

Deveti TAKT festival u Novom Sadu ove godine održava se od 24. do 26. septembra u Radio Cafe-u u Novom Sadu. Broj posetilaca biće ograničen u skladu sa epidemiološkim merama, a festivalski program moguće je pratiti i onlajn, putem live stream-a. 

Foto: Asocijacija Kulturanova

Tokom prvog dana festivala publici će se predstaviti ukupno osamnaest takmičara sa svojim autorskim numerama, nakon čega će stručni žiri proglasiti finaliste. Osim muzičkog dela festivala, koji ima za cilj da promoviše mlade kantautore i njihovo stvaralaštvo, ove godine TAKT je i filmski i pozorišni festival. 

TAKT Film Fest ima za cilj da popularizuje dokumentarne filmove čija je tematika muzika, ali i kratke eksperimentalne filmove i muzičke spotove kao umetničke forme. Kako kažu organizatori, ovaj podfestival TAKT-a nastao je sa idejom da poveže ljubitelje muzike sa svetom filma, ali i ljubitelje filma sa svetom muzike. Drugog dana festivala, 25. septembra, biće proglašeni pobednici u četiri kategorije: dugometražni dokumentarni muzički film, kratkometražni dokumentarni muzički film, muzički video spot i kratki autorski neverbalni muzički film.

Ovogodišnji TAKT Teatar Fest obraća se mladima. Kako kažu organizatori iz Asocijacije Kulturanova, potreba za ovakvim konceptom izrodila se usled nedostatka pozorišnog sadržaja namenjenog mladima i zanemarivanja ove ciljne grupe prilikom planiranja institucionalnih repertoara, ali i želje da se vaninstitucionalne pozorišne grupe ohrabre, a njihov rad posvećen mladima promoviše i prikaže javnosti. Pored predstava, na TAKT festivalu je i žiri mladih koji prolazi kroz svojevrsnu radionicu o tome kako se gledaju i analiziraju predstave sa selektorkom i gostom. Na onlajn festivalu biće prikazana pobednička predstava u čijem stvaranju su većinski učestvovali mladi ljudi. Sve predstave koje su prošle selekciju takođe će biti dostupne na internetu u periodu trajanja festivala. 

Nema komentara

Napišite komentar