Počeo Festival uličnih svirača

autor: Dunja Funduk 0

Festival uličnih svirača počeo je juče na Trgu slobode u Novom Sadu specifičnim muzičkim nadmetanjem riječke rok grupe Let 3 i novosadskog pank-rok benda Atheist rap. Radi se o “street musical clash” formatu koji podrazumeva da Ateisti izvode pesme Leta 3, a Let 3 pesme Ateista, ali su oba benda izvela i svoje najveće hitove.

Sada već tradicionalna povorka prethodila je zvaničnom otvaranju Festivala, a kretala se Bulevarom Mihajla Pupina, da bi zatim zatim ulicom Modene stigla do Trga slobode. Na čelu povorke nalazio se italijanski duvačko-bubnjarski sastav BadaBimBumBand za kojim su išli novosadski Haos žongleri i poslednji, ali nikako i najmanje važni, bubnjari proslavljenog Dragoljuba Đurića, koji je obrativši se okupljenima i zvanično proglasio početak Festivala.

Na Trg slobode razigrana i odlično raspoložena povorka stigla je na početak nesvakidašnjeg ukrštanja gitara i vokala. Frontmeni oba benda prethodno su najavili prijateljski okršaj i dobru zabavu, koja po licima zadovoljnih posetilaca Festivala nije izostala. Zabavu nije pokvarila ni kiša koja je na kratko osvežila bine.

Za to vreme, publika je mogla da uživa i u svirci mladog benda The Dust na Pozorišnom trgu, jer osim što okuplja afirmisane umetnike iz cele Evrope, Festival pruža priliku i mladim bendovima da pokažu šta umeju. Član benda The Dust, Aleksandar Golić, zadovoljan je reakcijama i brojnošću publike.

– Naš bend je osnovan prošle godine i do sada smo svirali na događajima kao što je Blokstok i okupljanje motoklubova. Ulični svirači su nešto drugo. Organizacija je odlična, ova prilika nam mnogo znači i velika je čast bila učestvovati i dobiti izuzetno pozitivnu povratnu informaciju o onome što radimo – završio je deo novosadsko-mitrovačkog trojca.

Učesnici povorke i posetioci đuskali su između stejdževa i bina, okrećući glavu čas na jednu, čas na drugu stranu, ne štedeći dlanove i glasove, a jedna od njih, Adrijana Pastonjicki, pohvalila se svojim trećim po redu učešćem na Festivalu i dodala da ima velika očekivanja.

– Očekujem super atmosferu koju je povorka već najavila. Ceo Novi Sad ovih dana poprimio je novo ruho sačinjeno od muzičara, plesača, klovnova i akrobata koji, svi kao jedan, garantuju dobru zabavu – rekla je članica plesnog udruženja „Gruv”.

Zadovoljni su i organizatori. Po prvim procenama, otvaranje i program prvog festivalskog dana ispratilo je više od 20 000 ljudi. Publika je još pre zvaničnog otvaranja mogla da vidi predstavu upriličenu u dvorištu Sokolskog doma od strane italijanskih akrobata Nando e Maila, a pre njih nastupila je italijanska plesačica Lisa Pelegrini. Ništa nije prepušteno slučaju, te je najmlađe na Trgu slobode u popodnevnim časovima zabavljao Žan Menigo.

Događaj koji će večeras privući mnogo pažnje jeste Karaoke bitka koja će se odigrati od 22 časa na punktu u Zmaj Jovinoj ulici. Više do 20 prijavljenih ekipa boriće se za klupu koja je delo umetnika Stefana Stanojevića i koja će posle Festivala biti postavljena u deo grada iz kojeg najbolji učesnici dolaze.

Jubilarni, 15. po redu Festival uličnih svirača, trajaće do subote 5. septembra, na šest lokacija u centru Novog Sada. Gosti iz čitave Evrope pružiće svakom zainteresovanom prolazniku i namerniku kvalitetan sadržaj koji se ne zaboravlja lako i sa svakom novom godinom uvećava očekivanja i apetite posetilaca.

Nema komentara

Napišite komentar