Od dečaka sa gitarom do Vlade

autor: Jelena Božić 0

„Bio je osoba vedra duha i plijenio je svojom pojavom, ali to je ono što je pokazivao u javnosti. Čak i u našem duetu Sretan ti rođendan, koji je posvećen djevojci koja ga je izneverila u ljubavi, osjećao se cinizam i satira”. Ovim rečima se pevačica Slađana Milošević orpostila od Vladimira Vlade Divljana. Da, ima već godina.

(vecernji.hr)

Divljan je bio jedan od najpoznatijih srpskih rok muzičara sa prostora bivše Jugoslavije. Ovaj veliki umetnik umro je 4. marta 2015. godine u Beču. Ostao je upamćen i kao samostalni muzičar, ali i kao član grupa Idoli, Ljetno kino i mnogih drugih. Takođe se bavio i komponovanjem muzike za filmove, ali i glumom u nekim srpskim filmovima, bio je autor muzike za pozorišta, film i televiziju, kao i kompozitor muzike za decu.

Vladimir Divljan je rođen 10. maja 1958. godine u Beogradu. Živeo je u ulici Čarlija Čaplina i kako je on govorio, činjenica da se njegova prva ulica zvala po Čaplinu verovatno je dosta odredila njegov život koji je ponekad vukao na apsurd. Već sa 11 godina Vlada je počeo da svira gitaru, a on i njegovi drugovi vežbali su u vešernici. To je bio početak oblikovanja buduće rok zvezde. Ime prvog benda u kome je svirao, još kao dete, bilo je Faraoni.

Nadalje, Divljan je usavršavao svoje muzičko znanje, da bi se 1979. upoznao sa Nebojšom Krstićem i zajedno sa njim i drugom iz detinjstva, Srđanom Šaperom, osnovao bend Dečaci, koji je osamdesetih preimenovan u Idole. Vlada je bio vodeći vokal i pisac. Ploča „Odbrana i poslednji dani” proglašena je za najbolji jugoslovenski rok album u 20. veku.

Solističku karijeru Divljan je započeo nakon raspada Idola, a prvi rezultat bio je album „Tajni život A.P. Šandorova”, koji je snimljen sa Aleksandrom Šandorovim. Neke od pesama sa tog albuma su „Više nisam tu” i „Patuljci”. 1991. Divljan se preselio u Australiju i započeo sardanju sa njihovim muzičarima. U ovom periodu radio je i u lokalnoj radio-stanici. Za B92 Rekords objavio je album instrumentala „Vlada Divljan presents Die tonzentrale”, 2003. godine. Već 2006. godine osnovao je bend „Nevladina organizacija”, a snimio je i CD „Četri godišnja doba” sa bendom Ljetni kino iz Zagreba. Poslednji koncert u Beogradu održao je 2013. godine.

Muzički kritičar Aleksandar Žikić je za Vladimira rekao da je on bio jedan od najtalentovanijih muzičara bivše Jugosalvije i da je bio jedan od najinteligentnijih, najiventivnijih i najprijatnijh osoba.

Do kraja marta širom Srbije će se različitim događajima obeležavati tragična smrt ovog velikog umetnika. U biblioteci „Bora Stanković” u Vranju, večeras će biti otvorena izložba „Nebeska tema”, sa fotografijama sa Vladinog koncerta. Ustanova kulture „Parobrod” iz Beograda će od 25. marta biti domaćin izložbe „Vlada Divljan – Evergreen”, a  izdavačka kuća Long Plej objaviće pesmu „Neposlušna građanka”.

Nema komentara

Napišite komentar