NOMUS otvorio dirigent i solista Lars Vogt

autor: Aleksandra Živković 0

„Dirigent ili pijanista – naši susreti s velikanima“ naziv je prve večeri i svečanog otvaranja 40. međunarodnog festivala umetničke muzike – Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS-a, koji je otvoren uz festivalski orkestar Nomus i dirigenta i pijanistu Larsa Vogta iz Nemačke.

Na programu svečanog otvaranja bila su dela Ludviga van Betovena, Volfganga Amadeusa Mocarta i Johanesa Bramsa.

Povodom 40. rođendana ovog festivala na otvaranju je prisustvovao i član Gradskog veća zadužen za kulturuVanja Vučenović i kazao kako se ovaj festival 40 godina razvijao u boljim i lošim uslovima, te da je on značajan i zbog trke Novog Sada  za prestonicu kulture 2021. godine.

„Političke strukture mogu da se menjaju, ljudi koji obavljaju svoju funkciju, međutim mesto i uloga Nomus-a u kulturnom životu grada ne sme i ne može da bude promenjena“, rekao je Vučenović.

Na otvarnju festivala prisustvovao je i ambasador Republike Nemačke, Hajnc Vilhelm, te je objasnio kako je njemu veoma dragošto će festival otvoriti jedno veliko ime upravo iz Nemačke, kao što je ime dirigenta i soliste Larsa Vogta.

„Kada je jedan Nemac u Sinagogi to je jedan potpuno neopisiv osećaj, tako da mi je drago što sam ovde i što će festival otvoriti upravo jedno veliko ime iz Nemačke“, kazao je Vilhelm.

Festival NOMUS traje do utorka, 28. aprila, a biće izvedeni i mjuzikl „Buđenje proleća“ u Novosadskom pozorištu, balet „Prokleta avlija“, kao i „Noćni cirkus”, ansambl „Recirquel“ u Srpskom narodnom pozorištu. Nastupiće još i Beogradska filharmonija, Vojvođanski simfonijski orkestar, kao i Bečki kamerni orkestar.

Nema komentara

Napišite komentar