NIFLUNGAR: Novi album je već u planu

autor: Jovana Radin 0

Novosadski jednočlani projekat Niflungar objavio je svoj debi album 31. oktobra 2021. godine pod nazivom „Rebirth of Salem” (Preporod Salema).

Foto: Fejsbuk stranica Niflungar

Album se sastoji od šest numera koje je napisao Vladimir Čokorilo, poznat kao Koschei Bessmertny. Numere spajaju agresivnost blek metala sa njegovom ambicijom da proniče u granične predele ljudske psihologije i duha. Koschei Bessmertny ističe da ih razlikuje postava koja stoji iza stvaranja muzike, ali najvažnije ih izdvaja lična motivacija, iako se njihova muzika ne razlikuje nužno od njihovih uzora po zvuku ili tematici.

Kako biste opisali svoje svaralaštvo onima koji nisu upoznati sa Vašim radom?

– Vrsta muzike kojom se konkretno bavimo se zove „blek metal”, koji je okarakterisan kao jedan od mračnijih, ekstremnijim i jezivijih podžanrova hevi metal muzike. Blek metal je nastao 1982. godine pojavom albuma „Black Metal” koji je objavio britantski hevi metal bend Venom, koji se smatraju bitnim u stvaranju ekstremnije metal muzike kao i jedan od najbitnijih bendova u pokretu koji se zove „Novi val britanskog hevi metala“ (New Wave of British Heavy Metal). Blek metal se proširio pojavom bendova kao Mersiful Fejt (Mercyful Fate) iz Danske, Batori (Bathory) iz Švedske i Keltik Frost (Celtic Frost) iz Švajcarske, takođe je bitno naglasiti da je „norveški blek metal” najpoznatiji zvuk blek metala koji je i dalje popularan posle tri decenije, zahvaljujući bendovima kao Mejhem (Mayhem), Burzum, Darktron (Darkthrone), Emperor, Imortal (Immortal) itd.

Da li se nadate učešću na Egzitu ili možda nekom drugom festivalu?

– Nadamo se da ćemo dobiti priliku da jednog dana nastupamo na Egzit festivalu na bini „Explosive Stage“ koja je specifična za metal i pank bendove, ali vrlo verovatno i na drugim festivalima poput Brutal Assault, Bloodstock, Festival srpskog podzemlja itd.

Opišite mi Vaš stvaralački proces, i u čemu pronalazite inspiraciju? 

– Stvaralački proces čini pisanje rifova, pisanje tekstova, i sređivanje aranžmana pesme da bi bila bolje iskomponovana. Što se tiče inspiracije, ona uglavnom potiče od mnogih neočekivanih stvari, i nailazi veoma spontano. Inspiracija se pojavljuje u momentima sagledanja svakodnevnog života u ljudskom okruženju, u filozofiji postojanja i opštoj psihologiji, i druge stvari poput folklora, mitologije i istorije su dobri izvori za inspiraciju. 

Kada biste morali da izdvojite jednu pesmu, koja bi to pesma bila i zbog čega ste baš nju odabrali? 

– Vrlo je teško izdvojiti pesmu, svaka pesma je za mene kao dete i ima svoje prednosti i mane, ali ukoliko bih morao da izdvojim pesmu, izdvojio bih „Path of Asatru“, jer svako ko je poslušao album je rekao da im je ta pesma najdraža zbog aranžmana i tekstova koji se bave tematikom Asatru, čuvenom modernom paganskom religijom koja je nastala početkom 20. veka, čija su shvatanja modelovana na ona pre Hrista i germanskih naroda za vreme gvozdenog doba i početkom srednjeg veka.

Koja je najbolja i najgora stvar u stvaranju muzike?  

– Stvaranje muzike nije lak proces, svako ko se bavi muzikom zna da uvek moraju biti spremni na momente gde će se suočavati sa usponima i padovima, jer svaka ideja koja nastane može na prvi pogled da deluje dobro, ali posle nekog vremena se više neće dopadati ostalima kada se pojave druge ideje. Jedna od najgorih stvari u okviru kreativnog procesa je doći do satisfakcije članova benda, jer nije svaki rif ili svaki stih u pesmi dovoljno dobar da zadovolji sve članove zbog razlika u ukusu, i stvaranje pesme može potrajati duže nego što je zamišljeno. Druga najgora stvar može biti nedostatak uvežbanosti jednog člana ili više članova, zbog čega se više usporava proces stvaranja pesme ukoliko neko ne može da odsvira pesmu u određenom tempu ili da zapamti njen aranžman. Treća najgora stvar je strah od očekivanja publike, jer i da posle toliko dugog procesa stvaranja pesme dođe do konačne satisfakcije benda, to ne znači nužno da će time i publika biti zadovoljna, pogotovo ako su navikli na jedan zvuk sa prethodnih pesama ili albuma i time ograničili sebi sva očekivanja, ali naravno, muzičar je onaj koji razume sopstvenu kreativnost i odluku u pisanju svoje muzike, jer je on odgovoran i sposoban da napiše ono što publika možda neće razumeti. Što se tiče najbolje stvari u kreativnom procesu, rekao bih da je to upornost, snalažljivost, saradnja i motivacija članova da stvore nešto što na kraju svega može nadmašiti očekivanja publike, kao i benda kada se sve sagleda iz trećeg lica.

Sa kojom osobom biste želeli da sarađujete i zašto?

– Voleo bih u budućnosti da sarađujemo sa švedskim producentom Den Svane (Dan Swanö), jer sam veliki ljubitelj njegovog produciranja kultnih albuma metal bendova kao što su Marduk, Dajsekšn (Dissection), Sakramentum (Sacramentum), Opet (Opeth), Katatonia itd.

Koji su Vaši budući planovi za muziku, da li imate neku posebnu želju da ostvarite u Vašoj muzičkoj karijeri? 

– Što se budućnosti tiče, u cilju nam je da izradimo fizička CD izdanja debi albuma „Rebirth of Salem” (Preporod Salema) preko izdavačke kuće Narkoleptika Prodakšns (Narcoleptica Productions) iz Rusije, koji su nas kontaktirali ubrzo nakon što je album objavljen na digitalnoj platformi Bendkemp (Bandcamp) i da izradimo majice sa printom albuma, a vrlo uskoro ćemo raditi na snimanju mini albuma od 5 pesama po imenu „Wolf Battalion“ (Bataljon vukova).

Koju poruku želite da prenesete svojim slušaocima putem Vaše muzike?

– Želeo bih putem muzike da motivišem slušaoce da se i oni pokrenu da stvaraju svoju muziku, da se ne opterećuju kritikom ostalih koji se ne razumeju u taj žanr ili način sviranja, i da ih podsetim da je individualnost ključna ne samo u stvaranju muzike već i izgrađivanju karaktera kojim čovek može da iznosi stavove i ideje bez ikakvog opterećenja i pritiska.

Nema komentara

Napišite komentar