Najbolje obrade pesama Lenarda Koena

autor: Z. Strika 0

Vest o smrti Lenarda Koena iznenadila je malobrajne, ali je potresla mnoge. Njegove pesme su obrađene bezbroj puta, pevane su u najčudnijim zabitima Njujorka, Novog Sada, Montreala ili pak zemlje u kojoj živi Šrek. Donosimo vam deset najboljih obrada Koenovih pesama.

Nina Simone - Suzanne

Jedna od najpoznatijih Koenovih pesama u izvođenju Junis Ketlin Vejmon objavljena je na albumu "To Love Somebody" pre skoro 50 godina. Nešto brža od originala, "Suzanne" i dalje zvuči podjednako dobro.

Nick Cave - Avalanche

"I stepped into an avalanche/ It covered up my soul" započeo je Kejv 1984. na albumu "From Her To Eternity", zvučeći kao čudovište koje izranja iz podruma u koji nikad niste smeli sami da zakoračite. "It is your turn, my beloved one/ It is your flesh that I wear" peva 30 godina kasnije, mnogo smirenije, pobednički nad lavinom.

Joan Baez - Famous Blue Raincoat

"Blagosloven Lenard Koen. Srela sam ovog misterioznog, mračnog, nadarenog pesnika 1961. godine u prljavoj atmosferi poezije 60-ih, u ozloglašenom lobiju Čelsi hotela. Neko je povraćao u telefonskoj govornici. Za mene je to još sve bilo novo. Tokom godina, od Vilidža preko pozornice i manastira do njegove zavodljivosti, dao nam je svoju mudrost i lepotu u veličanstvenim stihovima i pesmama. Aleluja" - Džoan Baez na vest o smrti Koena. 

Jeff Buckley - Hallelujah

Pesma se prvi put pojavila 1984. godine na albumu "Various Positions" i bila je neprimetna. U život su je vratili Džon Kejl, a još više Džef Bakli. Koen je prvobitno napisao oko 80 strofa, da bi je potom sveo na njemu najznačajnije. Postoji preko 300 različitih verzija ove pesme. Od Koena pa do - Šreka. Magazin "Newsweek" objavio je 60 najboljih prepeva ove pesme.

The Webb Sisters - If It Be Your Will

"Let your mercy spill/ On all these burning hearts in hell". Sestre Veb su 2008. godine izabrane da budu prateći vokali na prvoj Koenovoj turneji posle 15 godina. Šarli i Hati bi na koncertima uglavnom same pevale ovu pesmu, a Koen bi ih, naravno, otpozdravljao skidanjem šešira sa glave.

Pixies - I Can't Forget

Američka rok grupa prepevala je "I Can't Forget" iz 1988. za album "I'm Your Fan". U pitanju su obrade pesama Lenarda Koena, a na albumu se pojavljuju Nik Kejv, R.E.M, Džon Kejl, Robert Forster i drugi. Piksiz su pokazali da Koen može da zvuči odlično i sa tvrđim zvukom.

Jennifer Warner - Night Comes On

Dženifer Vorns, kao i Sestre Veb, bila je Koenov prateći vokal na turnejama. Takođe, bila je i njegov veliki prijatelj. Njena posveta je album "Famous Blue Raincoat" na kojem je obradila Koenove pesme.

R.E.M. - First We Take Manhattan

"Than We Take Berlin.." Ovo je prva traka sa albuma "I'm Your Fan". Kada je objavljena obrada bend je bio na vrhuncu sa svojim hit singlom "Losing My Relegion". 

Tom Jones - Tower of Song

Ne, nije u pitanju rubrika "verovali ili ne". Neko ko otpeva "Sex Bomb", može da izađe iz kalupa 90-ih, prizna svoje godine i čeka odgovor Henka Vilijamsa. I Džons, kao i Koen, rođeni su sa "darom zlatnog glasa". 

Esther Ofarim - Hey, That's No Way To Say Goodbye

Devet godina nakon učestvovanja na Evroviziji, nesrećnog drugog mesta, Ofarim je prepevala i pesmu Lenarda Koena. Ono što njih dvoje spaja jesu koreni - Izrael. Koen je pevao o obećanoj zemlji, ona je došla iz nje. Pesma ove ne tako poznate muzičarke mogla je završiti u nekom zapećku digitalnog sveta obasutim terabajtim besmisla, ali, hej, to nije način da se oprostimo od umetnosti.

 

Nema komentara

Napišite komentar