Muzički odjek: Moombah is (not) dead?

autor: Isidora Marković 0

Šta se dobija kada spojite holandski haus i regeton? Mumbaton (moombahton), naravno. Nastao je sasvim slučajno davne 2009, a doživeo procvat 2010. godine, a 2015. kao da niko više ni ne zna za ovaj žanr. Tako je to sa EDM-om, jedan dan si deo njega, drugi dan te se više niko ne seća. Ali zašto je to tako? 

foto: youredm.com

Dave Nada se smatra tvorcem mumbatona, ali njegov doprinos ovom žanru se završava na tom momentu. Međutim, tokom 2010. godine pojavljuje se fantastična ekipa mladih didžejeva i producenata, poput Munchija, Dillona Francisa i Diploa koji su u potpunosti dali život ovom žanru. Munchi je uspeo čak i da stvori podžanr – mumbakor (moombahcore), a kako su razlike između ova dva žanra prepoznatljive u dropovima, zvaćemo ovaj „pokret“ mumba (moombah).

Mumba je dinamičan žanr koji stvara elektricitet i prosto tera sve ekstremitete da se pokreću. Odličan je i kao muzika za klubove, ali i kao festivalska muzika. Skoro je nemoguće mirno slušati npr. Masta Blasta od Dillona Francisa prilikom neke lagane šetnje sa slušalicama u ušima. No, Dillonovo stvaralaštvo je prešlo u čist EDM miks svih žanrova, mada i dalje ističe kako je mumba njegova ljubav. Munchijev zvuk je od početka bio skoro sasvim jasno orijentisan ka mumbakoru, a tek kasnije je dodao i elementa trepa, kao i mnogi drugi koji su se priklanjali ovom žanru, ali kako se Munchi skoro u potpunosti povukao sa muzičke scene 2012. godine čini se da niko više nije ostao apsolutno veran ovom žanru.

A kako i ostati žanrovski veran nečemu što je sasvim slučajno nastalo? Iako su prvi autori bili ubeđeni da će mumba doživeti svetsku ekspanziju kao dabstep, to se nikada nije desilo, mada su pojedini prvenci mumbe nastavili da je ubacuju u ono što rade danas. Tako je Diplo uz svoj sastav Major Lazer pokušao da se vrati ne tako starom, ali pomalo zaboravljenom zvuku mumbe. Poslednji singl Major Lazer su snimili sa DJ Snakeom, koji je već poznat po saradnji na mumbakor trakama sa Dillonom Francisom, a vokale je dala fantastična . Lean on u potpunosti podseća na stare melodije Munchijeve Hope, a ples u spotu opisuje stanje uma i tela uz mumba ritmove. Pemsa ima skoro 25 miliona pregleda na Jutjubu, pa možda mumba i dalje živi i samo čeka da doživi katarzu. 

Nema komentara

Napišite komentar