Muzički odjek: MaraQYa - Soul i biber

autor: Isidora Marković 0

Beogradski neosoul bend koji pomera granice domaćih muzičkih standarda već nekoliko godina, MaraQYa izdao je svoj novi album pod nazivom Soul i biber. Kako su se i ranije pokazali kao bend koji je u potpunosti van okvira onoga što je sveprisutno na muzičkoj sceni, i na novom albumu očaravaju sve još svežijim zvukom.

foto: story.rs

Navikli smo na veštački stvorenu muziku i neoriginalne melodije i tekstove, pa je fantastično čuti sirovi zvuk gitare, klavijature, trube i trombona ukomponovane uz odličan glas frontmena MaraQYe Marka Stojanovića Luisa koji je i želeo da pravi muziku kakva kod nas ne postoji, kao ni egzotična voćka marakuja.

Njihov prvi album Savršen dan bio je senzualna ekstravaganca za našu muzičku scenu, erotičan hip-hop, r'n'b, soul album koji se zaista razlikovao od svega što smo mogli da čujemo na domaćoj sceni. Soul i biber je takođe senzualan, ali na jedan potpuno drugačiji način. Fanki, disko i soul ritmovi su prosto stvoreni za modernu igranku Kao nekad u osam i za tajanstvene poglede.

Lično ne mogu da se odlučim koji mi je album bolji, jer je svaki za sebe, pogotovo jer je svaka pesma za sebe savršena. Markov glas savršeno upotpunjava moderne soul, jazz i blues ritmove, čak i ukoliko je tema pesme krajnje prosta, poput Devojke za jednu noć, muzika i fantastični glas je učine klasičnom muzikom 21. veka.

Kako su na prošlom albumom sarađivali sa srpskim hip-hoperom Strukom, kolaboracija je obnovljena i na Soul i biberu. Iako se čini da jedan Struka ne ide uz neosoul zvuk MaraQYe, Sada mada i U duetu su zaista besprekorne pesme. Još jedna isto tako nepredvidiva saradnja je sa Gruom. MaraQYa je obradila jednu od kultnih pesama prvog čoveka srpske hip-hop scene. Tamo gde si ti genijalno zvuči u novom, svežijem izdanju, a kako i ne bi kad se nalazi na genijalnom albumu, najgenijalnijih mladih muzičara iz Srbije.

Svi oni koji kukaju da Srbija nema šta kvalitetno da ponudi, da je tržište prezasićeno lošim izvođačima i još lošijom muzikom, trk na google – MaraQYa Soul i biber, a ko se 1. marta nađe u Beogradu, neće se pokajati ako ode u Bitef Art Cafe na zvaničnu promociju, ponavljam, zaista genijalnog albuma. 

Nema komentara

Napišite komentar