Muzički odjek: Džon Njuman

autor: Radovan Ciganović 0

Predstavili smo vam nemački duo Milki Čens, a sada nastavljamo u istom ritmu i upoznajemo vas sa još jednim umetnikom čija se karijera munjevitom brzinom kreće ka vrhu, a kojeg ćete imati priliku da čujete na ovogodišnjem Egzitu. U pitanju je britanski soul pevač neobičnog glasa Džon Njuman.

foto: popjustice.com

Njuman će se novosadskoj publici predstaviti 11. jula na glavnoj bini Egzit festivala, i tom prilikom promovisaće svoj prvi album Tribute, kao i poznate hitove Love me again i Blame.

Glavna karakteristika ovog mladog umetnika, po kojoj je postao prepoznatljiv, jeste njegov promukli glas, jedinstvene, u muzičkoj industriji gotovo unikatne boje. Njegove pesme prepune su „da se naježiš refrena“, a osim pevanja bavi se i sviranjem, komponovanjem i pisanjem tekstova, što svedoči o njegovoj svestranosti i posvećenosti muzici.

Repertoar mu je raznolik, tekstovi efektni, a melodije „zarazne“. Kombinacija različitih instrumenata, uz moderni elektro prizvuk, a sve to propraćeno razornim glasom, ono je što ovaj umetnik može da ponudi. Ukoliko bi se pak morao žanrovski svrstati negde, pored nezaobilaznog soula, tu bi se svakako našli i pop i brejkbit, ali bi ipak najtačnije bilo reći da je njegova muzika sinteza svega navedenog.

Njuman je svetskoj javnosti postao poznat 2013. godine, nakon hit singla Love me again, koji je bio prekretnica u njegovoj karijeri. Pre toga talentovani pevač sarađivao je sa popularnim elektronsikm sastavom Rudimental, koji je poslednjih godina postao poznat po tome što promoviše neafirmisane talentovane izvođače iz Velike Britanije, te su, između ostalih, radili i sa Emeli Sande, Elom Er i Aleksom Klerom, imenima koja će ljubiteljima soul i pop muzike svakako nešto značiti. U ovoj grupi našao se i Njuman, koji je sa Rudimentalom 2012. snimio pesme Feel the Love i Not givin in koje su stigle do prvog, odnosno 14. mesta britanske top-liste.

Međutim, pravi uspon mladog pevača počinje nakon njegovog prvog samostalnog singla Love me again, koji se momentalno našao na prvom mestu britanske top-liste, a ubrzo je postao poznat i širom sveta, dospevši i na verovatno najpoznatiju, Bilbordovu top-listu. Ogromna popularnost ove pesme je neosporna, čemu ide u prilog i 260 miliona pregleda na Jutjubu, kao i to što je pronašla svoje mesto u jednom filmu i video igri.

Nakon ovog energičnog proboja Njuman je snimio i drugi singl pod nazivom Cheating, a ubrzo je završen i njegov debitantski album Tribute, koji je 2013. dostigao prvo mesto na britanskoj top-listi najpopularnijih albuma. Nakon ovog uspeha, njegov talenat zapazio je muzičar Kelvin Heris, te su zajedno snimili još jedan hit Blame, koji se trenutno vrti na radio stanicama. Tako je, danas dvadesetčetvorogodišnji pevač, za samo dve godine prešao put od siromašnog i nepoznatog mladića iz Jorkšira do jedne od vodećih, mladih nada svetske muzičke scene. Prateći trendove, ali ipak ostajući svoj, spajajući nespojivo, ali stvarajući smislene kombinacije, Njuman polako gradi svoje ime u svetu šou-biznisa.

Nema komentara

Napišite komentar