Muzički odjek: Artist to watch - A$AP FERG

autor: Isidora Marković 0

Hip-hop, trap umetnik i komičar A$AP Ferg polako, ali sigurno, konačno je uspeo da izađe iz senke svog prijatelja i saradnika – A$AP Rocky-a. Darold Ferguson, poznatiji kao A$AP Ferg, od 2011. godine deo je A$AP Mob kolektiva, kom se priključio zahvaljujući svom dugogodišnjem prijatelju Rocky-u, ali i sad već, nažalost, pokojnom A$AP Yams-u, koji je i došao na ideju da stvori sasvim novi i drugačiji hip-hop kolektiv.

foto: pigeonsandplanes.com

Mob ekipa se u potpunosti razlikuje od svih ostalih izvođača svetske hip-hop scene, pa samim tim i A$AP Ferg doprinosi sasvim novoj eri jednog od najpopularnijih muzčkih pokreta. Ono što Ferg-a izdvaja iz mase novih umetnika, jeste siroviji pristup tekstovima, muzici, ali i vizuelnim sadržajima. Iako je njegov kolega A$AP Rocky najpopularniji i najuspešniji iz Mob sastava , Darold je ipak neko ko će tek doživeti svoje najsvetlije momente karijere. Zašto? Debitantski album Trap Lord prestolonaslednika hip-hop/trap trona jeste izašao 2013, ali su singlovi i spotovi sa ovog albuma i dalje zarazni i za razliku od Rocky-evih hitova, poput Fashion Killa i Wild For The Night, ne umaraju posle 500. preslušavanja.

Trap Lord je uspeo da okupi odličnu ekipu stvaralaca – French Montanu, Schoolboy Q-a i Trinidad James-a i da pokaže specifičnu snagu jedne muzičke zajedince, ali i prijateljstva (zvuči patetično, znam). Pored hitova sa albuma prvenca Shabba i Work, u prethodnoj godini Ferg je izbacio još bolje i zabavnije pesme na svom mixtape-u Ferg Forever. Saradnja sa neočekivanim svetski proslavljenim imenima kao što su Ariana Grande, Big Sean, M.I.A. i već više puta pomenuti A$AP Rocky obećava svetlu budućnost i veoma uspešnu 2015. godinu pravom, samoprozvanom trap lordu.

Okej, njegovo stvaralaštvo definitivno nije nešto što će se vrteti na radijskim top listama ili nešto što će vas pokrenuti na razmišljanje o dubokoumnim temama i smislu života, ali baš zbog toga i jeste odlično. Kako je muzička scena u globalu preplavljena razoraznim started from the bottom, now I'm here izvođačima koji sede u svojim vilama osmišljajući tesktove o getoima i pištoljima koje su videli samo na televiziji, Ferg se vraća korenima, koji, budimo iskreni, nisu bili o izmišljenim belcima u getu. Iako se možda čini da njegova muzika nije party muzika, što je hip-hop ranije i bio, oni koji poslušaju više njegovih radova i pogledaju makar dva spota shvatiće da je poenta svega ovoga samo čista zabava. 

 

Nema komentara

Napišite komentar