Muzički odjek: "And 2015 Grammy awards go to..."

autor: Isidora Marković 0

Kao i svakog decembra, lista nominovanih za 57. godišnje nagrade Grammy objavljena je za većinu kategorija. Iako se iz godine u godinu čini da sâm Grammy gubi na značaju zbog mnogobrojnih nekvalitetnih imena mejnstrim scene, svi ljubitelji muzike željno iščekuju ovu listu.

Na socijalnim mrežama, medijskim portalima i forumima prognoziraju se dobitnici nagrada svih kategorija. No, ukoliko niste muzički frik teško je ispratiti sve, pa ću tako ja izdvojiti svoje favorite iz, po mom mišljenju, najbitnijih kategorija.

Pesma godine:

Sia –  „Chandelier“

Taylor Swift –  „Shake It Off“

Sam Smith –  „Stay With Me (Darkchild Version)“ – Sam Smith je definitivno neko ko je ove godine osvežio podjednako i evropsku i američku muzičku scenu. Stay with me je zaista kvalitetno muzičko ostvarenje mladog Britanca, a ono što verziju Darkchild posebno izdvaja jesu mekani gospel prizvuci koji ispunjuju laganu pop melodiju na takav način da se žiri nagrada Grammy definitivno nije prevario što je baš ovu verziju nominovao za pesmu godine.

Hozier –  „Take Me to Church“

Najbolji savremeni urbani album:

Jhené Aiko – „Sail Out“

Beyoncé – „Beyoncé“ – Bravo za Beyoncé, koja ove godine nije mogla na bolji način da iznenadi sve svoje fanove – nenajavljenim albumom. Ono što je ovaj album izdvojilo u moru pop mejnstrim albuma jesu spotovi. Savim netipično za pop izvođače, za svaku pesmu postoji spot, a ono što je još interesantnije jeste to što su mnogi iz kućne „produkcije“. Još jednom – bravo, Yoncé!

Chris Brown – „X“

Mali Music – „Mali Music“

Pharrell – „G I R L“

Najbolji novi izvođač:

Bastille

Iggy Azalea

Brandy Clark

HAIM

Sam Smith – Moj favorit je opet, definitivno, Britanac anđeoskog glasa. Bez obzira na to što njegova muzika ne nudi mnogo više od već dobro poznatih svetskih pop melodija, sentimentalna nota njegovog tugaljivog glasa osvojila je srca nežnijeg pola (iako ne manjka ni pripadnika jačeg pola, koji bi suzu pustili kad čuju pojedine Samove pesme). A, kao i uvek, Velika Britanija ne prestaje sa „proizvodnjom“ izvođača vrhunskog kvaliteta.

Najbolji dance/electronic album:

Aphex Twin – „Syro“

Deadmau5 – „While (1<2)“ – Jedno od najvećih iznenađenja EDM scene jeste album While (1<2), koji, za razliku od prethodnih mau5ovih, ne sadrži samo klasične forme elektronske muzike, već mnogo više eksperimentalnijih traka. Kombinacijom različitih žanrova Deadmau5 je pokazao da može mnogo više od prosečnih producenata elektronske muzike današnjice, a samim tim i da je izvrstan umetnik.

Little Dragon – „Nabuma Rubberband“

Röyksopp & Robyn – „Do It Again“

Mat Zo – „Damage Control“

Najbolja rep/vokalna saradnja:

Common ft. Jhené Aiko – „Blak Majik“

Eminem ft. Rihanna – „The Monster“

I Love Makonnen ft. Drake – „Tuesday“

Schoolboy Q ft. BJ The Chicago Kid – „Studio“

Kanye West ft. Charlie Wilson – „Bound 2“ – Okej, Kanye ovom pesmom možda nije pokazao sve svoje najveće muzičke sposobnosti, ali je svakako prodrmao svetsku muzičku scenu kontroverznim spotom, koji je nastao kao parodija na visokobudžetne, besmislene današnje spotove. Sama pesma jeste muzički interesantna i ukplapa se u koncepciju čitavog albuma Yeezus, kojim je Kanye iskazao na najbolji mogući način da jeste jedno od najvećih svetskih imena današnje moderne umetnosti.

57. godišnja dodela nagrada Grammy održaće se  8. februara u Los Anđelesu, kada ćemo saznati ko je u protekloj godini bio najvredniji, najkvalitetniji, ali i ko je možda samo imao najviše para za visokobudžetnu produkciju. Beyoncé, Sam Smith i Pharrell Williams imaju najviše nominacija, po šest svako, a koliko su nagrada zaista zaslužili - odlučite sami.

Nema komentara

Napišite komentar