Muzička 2017. godina: Šta smo mogli da čujemo

autor: A. Subotić/ J. Mitrović 0

Proteklu godinu obeležili su mnogobrojni izvođači, oni sa dužim kao i oni sa kraćim muzičkim stažom. Iako su planetarno najveći hitovi bili pop žanra, trudili smo se da obuhvatimo širok dijapazon različitih izvođača, ali i žanrova, kako stranih tako i domaćih.


Foto: YouTube/ Bojana Vunturišević

Predstavljamo vam top 5 listu numera sa našeg i inostranog podneblja koje su se nama učinile dovoljno relevantnim u muzičkom ali i u kontekstualnom smislu.

1. DUB FX – LISTENING

Singl koji je izašao u julu 2017. godine i koji predstavlja mešavinu regea, drum and bass-a i dubstep-a, delo je australijanskog mladog momka Bendžamina Stanforda (Benjamin Stanford), poznatijeg kao Dub fx. Inače ovaj momak svoju karijeru započeo je na ulici, bitboksujući, praveći sopstvenu muziku svojim glasom, snimajući sve na licu mesta kao matricu i zatim pevajući na nju. Proslavio se pesmom „Love someone“ i najpoznatiji je u Evropi i Australiji kao predstavnik mešavine novih i starih žanrova. U svojim autorskim tekstovima često se bavi socijalnim temama i šalje jake revolucionarne poruke svojim slušaocima. Konkretno u pesmi „Listening“, Stanford objašnjava koliko je rege muzika imala uticaj na njegov život i koliko mu je pomogla da proširi svoje vidike slušajući Bob Marlija i ostale muzičare, te kako bi voleo da isto to prenese i ljudima koji slušaju njegovu muziku.

2. JAMIROQUAI – CLOUD 9

Kao drugi singl po redu, sa novog albuma pod nazivom „Automation“  koji je izašao u februaru ove godine, „Cloud 9“ najveću slušanost ostvario je u Belgiji ali i širom top-muzičkih lista sveta. Ovaj britanski fank-disko kvartet, koji čine četvorica momaka sa Džej Kejom (Jay Kay)  kao frontmenom proslavio se još početkom devedesetih godina prošlog veka i najpoznatiji je po pesmama „Virtual insanity“, „Cosmic girl“ i „Space cowboy“. Tekstovi njihovih pesama uglavnom su ljubavnog karaktera, te tako i ovaj singl kroz veseli fanki zvuk govori na istu temu. Zanimljivo je da je ime ovog benda nastalo spojem naziva indijskog plemena Irokezi i muzičkog termina jam. U njihovoj muzici mogu se pronaći i elementi džeza i soula.

3. U2 – LIGHTS OF HOME

„Lights of home“ samo je jedna od pesama koja se našla na poslednjem albumu „Songs of experience“ ovog svetski poznatog rok sastava koji je politički aktivan i zanimljivo je da akcenat stavljaju posebno na sferu ljudskih prava. Inače, čitav album smatra se nastavkom prethodnog albuma iz 2014. godine pod nazivom „Songs of innocence“ i bavi se temama poput (be)smrtnosti, preispitivanja života uopšteno, kao i  ljubavi, u kojima se može prepoznati odraz njihove životne zrelosti i velikog životnog i muzičkog iskustva. Na sličan način, i ovaj singl koji započinje stihovima: „ Ne bih trebao da budem ovde jer bi trebalo da sam mrtav, mogu da vidim svetlo ispred sebe...“, povezuje kraj života, ponovno rođenje, prosvetljenje i religiju, budući da se pevač direktno obraća Isusu Hristu i pita ga šta mu je to spremio i da li je i dalje njegov prijatelj. Ova irska rok grupa na čelu sa Polom Hjusonom (Paul Hewson) poznatijem kao Bonom, na svetskoj sceni postoji već više od četiri decenije i proslavila se pesmama poput „With or without you“, „One love“, „Beautiful day“, a takođe je nosilac čak  22 Gremi nagrade.

4. KAMASI WASHINGTON – TRUTH

Ovom pesmom, prelazimo na nešto laganiji žanr,a to je džez koji nas kroz lagani zvuk saksofona vodi kroz ovu 13-minutnu kompoziciju. Kompozicija „Truth“ deo je takozvanog EP-ja pod nazivom „Harmony of Difference“ koji predstavlja skupinu nekoliko pesama koje je Kamasi Vašington (Kamasi Washington) objavio u toku ove godine. Ovaj muzički obrazovan saksofonista svoje prve muzičke korake napravio je tokom studiranja kada je došao u dodir sa velikim brojem poznatih zvezda poput Čake Kan (Chaka Khan) i  Loren Hil (Lauryn Hill), a 2015. godine izdao je svoj prvi solo album „The epic“ kojim je ovaj put predstavio sebe i svoje muzičko umeće i znanje. U samom nazivu pesme koja znači istina, kao i u nazivu EP-ja koji znači harmonija različitosti, može se naslutiti subjekat njegovih kompozicija. Teme koje su oblikovale njegov rad jesu teme koje se bave rasizmom, slobodom, i kroz koje se može osetiti njegova anksioznost zbog budućnosti sveta u kojem živimo. Vašington najviše koristi elemente gospela i džeza kroz koje se najviše izražava moć njegove muzike.

5. ALICE MERTON – NO ROOTS

Ovaj singl vraća nas na početak godine, kada je mlada pevačica Alis Merton (Alice Merton) osvojila evropske top-liste govoreći o svom  poreklu i korenima, odnosno uticaju različitih zemalja i kultura u kojima je odrasla, poput Kanade, Nemačke i Engleske. Pesma „No roots“ našla se na drugom mestu nemačkih muzičkih lista i zabeležila ogroman uspeh i na svetskom nivou. Bas note i gitarski zvuk su ono što preovladava u kompoziciji same pesme koja je klasičnog pop žanra. Mlada pevačica je ovom pesmom zaraznog zvuka obezbedila sebi mesto na muzičkoj sceni i deluje kao da je u budućnosti očekuje uspešna karijera.

Domaća ostvarenja

1. ARTAN LILI – JUTRO

Singl „Jutro“ koji je izašao na leto 2017. godine, dobio je mnoštvo pozitivnih komentara i još jednom ostvario dobre rezultate kao i njihovi prethodni singlovi. Beogradski bend „Artan Lili“, koji čine četiri člana,  svoj prvi studijski album izdao je 2014. godine pod čini se ne tako kreativnim imenom „Artan Lili“, ali ipak im je pošlo za rukom da se na ovaj način predstave publici i upravo je iz tog razloga album poneo takav naziv. Kroz pesmu „Jutro“ , nonšalantno se provlači tanka politička nota aludirajući na situaciju u zemlji i svetu. Iako se na prvo slušanje svojim jednostavnim zvukom i na prvi pogled tekstom ne odaje takav utisak, ovaj singl kao i većina njihovih pesama ima neku određenu društvenu poruku. Ono što je zanimljivo kada je u pitanju ovaj bend jedinstvenog vizuelnog identiteta jeste status njihove pesme „Ako stanemo tu” koji je bio na prvom mestu Diskomera Studija B, što je do tada pre njih pošlo za rukom samo “Bijelom Dugmetu”, “Ekatarini velikoj” i grupi “Kal”.

2. S.A.R.S. i Biške – DIPLOMA

Ovaj neočekivani spoj žanrova izazvao je veliku pažnju na domaćoj sceni budući da je S.A.R.S. ovoga puta udružio snage sa turbo –folk metal sastavom, Perom Defformerom, odnosno njihovim frontmenom, Bišketom. Ovaj neobičan potez S.A.R.S.-a, uglavnom je na ljude delovao pozitivno, s obzirom na to da je ovim hteo da aludira na mentalitet velikog broja ljudi ovog podneblja i socijalno, društveno i političko stanje zemlje u kojoj živimo. Kako i sam naziv govori, bend skreće pažnju na to da se diploma u ovoj zemlji “kupuje” i da nije bitan način na koji si stigao do nje. Takođe ovim putem kritikuju sistem i ukazuju na nepravilnosti odnosno konkretan problem školovanja i zaposlenja. Nije prvi put da se ovaj sastav bavi socijalnim i političkim temama jer se upravo pesmom “Perspektiva” proslavio i afirmisao na domaćoj sceni. Ova beogradska grupa koristi elemente regea, alternativnog popa, hip-hopa i bluza u svojoj muzici, a za kratko vreme izdali su znatan broj studijskih albuma. Zanimljivo je da se poslednji album iz 2016. godine  zove upravo tako, “Poslednji album”.

3. BOJANA VUNTURIŠEVIĆ – KESE  ETIKETE

Nekadašnja pevačica benda “Svi na pod” 2017. godine izdala je solo album “Daljine” kojim je najavila samostalnu buduću karijeru u znaku elektro-popa koji dominira čitavim albumom. Pesma “Kese etikete” kao prva pesma sa albuma, upravo ga je i proslavila, te se mesecima mogla čuti na velikom broju radio-stanica širom zemlje. Pored toga što se u tekstu pesme koristi  izrazima koji nisu nužno povezani jedni sa drugima, pevačica kao da želi da poruči da se u današnje vreme sve može kupiti i na konfuzan način skreće sa teme na temu, koje uvek spaja koristeći se istim rečima: “Kupila sam…”.

4. KEZZ FT. VLADA BOJIĆ – NEMA MOG DRAGANA

Ovim singlom mlada kantautorka,Tamara Ristić poznatija kao “Kezz” otvara svoj debitantni album pod istoimenim nazivom. Na neobičan način ova devojka spaja izvorno i moderno i meša elekro i etno zvuke. Naslov pesme deluje kao tipičan naslov izvornih pesama “Nema mog dragana”, ali ovaj singl je sve samo ne tipičan. Dominantni su zvuci basa i gitare koji se provlače kroz čitavu pesmu i boje je upravo tim elektro zvukom. Ono što je zanimljivo jeste to da ova devojka pravi sopstvenu matricu odnosno da koristi takozvani “looper” i produkcijsku opremu kako bi na licu mesta sebi napravila matricu. Jedna je od retkih u Srbiji koji se na ovakav originalan način bave muzikom.

5. SASSJA – MAHALE

Tuzlanska hip-hop umetnica Sanela Halilović, poznatija kao Sassja, donosi nam pesmu koja je objavljena pre samo nekoliko nedelja, a već je postala veoma popularna među ljubiteljima ovog žanra. Ova rege/hip-hop numera otkriva nam kakav je odnos između autorke i zajednice u kojoj je odrasla, nazivajući je mahalom. Njeni tekstovi prikazuju svakodnevne probleme i takozvani običan život, a istovremeno obiluju različitim emocijama koje se prepliću kroz pesme. Sassja je ove godine izdala drugi po redu album pod nazivom “No problemo”, na kom se našla i pesma “Mahale”. Ona voli da eksperimentiše sa kombinacijom regea i dubstep-a, a rep je neizostavni deo njenih pesama. Hitovima kao što su “Etikete” i “Clash” osvojila je mnoge muzičke liste, a ne sumnjamo da će i novim albumom uzburkati muzičku scenu.

Nema komentara

Napišite komentar