MOŽDA LJUBAV JESTE ODGOVOR NA SVE - 1975

autor: Milica Nikolić 0

And I'm sorry if you're livin' and you're seventeen

I've heard it's en vogue to be super thin

But your friends aren't thick, so they can't come in

I'm feelin' apathetic after scrolling through hell

Foto: Google Images

„Žao mi je ako imaš 17 i živiš“, reči su kojima britanski bend 1975 zajedno sa svojim frontmenom Metijem Hilom otvaraju svoj novi album, koji je objavljen 14. oktobra ovde godine. Meti Hili i bend 1975 započeli su svoju karijeru kao srednjoškolski bend, koji se polako ali sigurno popeo na lestvicu pop-rok bendova 21. veka. Svaki album otvaraju istoimenom numerom „1975“ koja predstavlja refleksiju sveta oko sebe i situacije u kojoj se trenutno nalaze, i koja na ovom albumuzapočinje rečima I'm sorry if you're livin' and you're seventeen. I heard it's en vogue to be super thin (Žao mi je ako imaš 17 i živiš. Čuo sam da je u trendu biti ekstremno mršav).U potpunosti iskreni u svojoj ogorčenosti prema savremenom društvu i novim generacijama.

Kao neko ko uvek eksperimentiše sa muzičkim pravcima i ko je sa prošlim albumom izazvao veliki broj kontraverzi, mančesterska četvroka je odlučila da svoj povratak opravda upravo albumom koji nas kroz različite numere i tematike dovodi do emocija koje su predstavljene na svojstven način. Povratkom su opravdali ne samo očekivanja fanova, već su se i popeli na mesto broj jedan na Britanskoj top listi. 

Za razilku od prethodna dva albuma Notes on a Conditional Form (2020) i A Brief Inquiry into Online Relationships (Kratko uputstvo o Onlajn vezama, 2018), gde se poigravaju citatima Donalda Trampa i Grete Gutenberg, na albumu Being Funny in a Foreign Language (Biti smešan na stranom jeziku) pored tekstova poigravaju se i sa melodijama, što ih posle dve godine vraća na vrh lestvice pop-rok bendova. 

Uz produkcijsku pomoć Džeka Antofona i tekstove Meta Hila, nastaje njihov peti i najkraći album do sada koji sa sobom pored tekstova za koje se činilo da će biti kritika koja zuri u mračne delove 21. veka, zapravo nosi jednu jednostavnu poruku: Ljubav će spasiti svet. O tome svedoči i emocionalana balada“All I Need to Hear” (Sve što trebam da čujem) koja je nastala improvizacijom u studiju (So tell me you love me / 'Cause that's all that I need to hear), kao i vesela „I'm in love with you“ (It's simple and it goes like this / I'm in love with you),koja je prvobitno trebala da nosi naziv „Nisam zaljubljen u tebe“, ali Hili na nagovor kolege iz benda počeo da piše ono što zaista oseća, što je numeri dalo autentičnu i privlačnu notu. 

Kroz čitav album u nama se  budi neki osećaj poznatog, ali na trenutak posebnog doživljaja emocija koje su gotovo savršeno uklopljene uz muziku koja te doživljaje dodatno potkrepljuje.  Muzika koja posedeća na hitove 80-tih obojana je saksofonomi modernim senzibilitetom, zajedno sa tekstovima  poput živahne Looking For Somebody to Love (Tražim nekoga za ljubav), u kojoj se pored veselih nota ispituju različiti oblici  usamljenosti koje nas mogu dovesti do ludila. 

Pored osećaja zaljubljenosti koji zauzima centanlu tematiku na albumu, Hili u svojim tekstovima posvećuje i posebnu pažnju nostalgiji koja se posebno vidi u pesmi „About You“ i tekstu „Do you think I have forgotten about you?”(„Da li misliš da sam te zaboravio?“). 

Numere „Hapiness“ i „Oh Caroline“, uz vesele medolije nastavljaju da govore o iskrenosti u odnosima i emocijama, iako tekstovi naizgled daju utisak plitkosti i površnosti - Oh-oh, Caroline/ I wanna get it right this time/ 'Cause you're always on my mind,zapravo sa sobom nose malo dublju poruku, koja predstavlja goruću želju zadržavanja sreće koja nas obuzima kada smo zaljubljeni. 

U jednom od svojih nedavnih intervjua za Njujork Tajms Meti je rekao da ga za mnoge stvari mogu kritikovati, ali da on nikada nije neiksren. „Ironično probuđeni, posle kokaina, prosečni mršavi tip koji svoj ego naziva maštom“, deo je pesme „Part of the Band“ („Deo Benda“), koja je i vodeći singl albuma – u kojoj se vidi njegova brutalna iskrenost. Pesma takođe predstavlja osvrtanje na njegovu  prošlost, koja je uticala na njegovo uklapanje u svet sadašnjosti i treutnog osećaja koji je Hili izneo na jedan interesantan i duhovit način. 

Being Funny in a Foreign Language(Biti smešan na stranom jeziku) je jedan od najiskrenijih albuma benda 1975koji sa svojim ljubavnim pesmama koje ovaj put zauzimaju centralno mesto na albumu, zaista uspevaju da na ubede u jedno: Možda je ljubav zaista odgovor na sve. 

Nema komentara

Napišite komentar