Mikrosvet Toma Odella

autor: M.S. 0

Mladi britanski muzičar Tom Odell će, u okviru Jubilee Road turneje, održati koncert u Beogradu, 12. februara u sportskoj hali Ranko Žeravica. Ovim nastupom promoviše svoj treći album, objavljen krajem prošle godine.

Photo: NME

Odell je pažnju javnosti skrenuo 2013. godine pesmom Another Love, po kojoj ga mnogi i dalje prepoznaju. Nakon toga usledili su brojni pozivi za solističke nastupe i festivale, među kojima je i Exit festival 2015. godine.

Ovaj dvadesetosmogodišnjak do sada nije uspeo da ponovo napravi sličan planetarni hit. Od 194 miliona pregleda, koliko na Jutjubu broji Another Love, došao je do svega 26 miliona, koliko ima njegova naredna najslušanija pesma I Know.

Ipak, čini se da mu komercijalni uspeh, ogromni nastupi na festivalima i glamur života poznate ličnosti i nisu među prioritetima, sudeći po tome da se nakon neplaniranog uspeha pesme Another Love povukao iz medijske gungule.

Upravo o tome i govori njegov poslednji album Jubilee Road, koji ilustruje priču mikrosveta između dvoje ljubavnika, u tajnovitom delu Londona. Teme ljubavi i patnje ostale su dominantne, premda o njima govori na zreliji način i sa više viskija pod jezikom.

Koliko god u svojim tekstovima govorio o želji za ljubavlju i trajanjem, Odell se izgleda pomirio da to verovatno neće biti njegova sudbina. Prepoznaje sebe u namrgođenim, usamljenim starcima, sa kojima razgovara ne bi li saznao gde su pogrešili, kako objašnjava u naslovnoj numeri.

Poučen prethodnim razočaranjima, pokušava da zaštiti sebe od budućih, ali ne uspeva da odoli Kraljici dijamanata iz pesme kojom se ton albuma primetno menja, a šarmantnog Toma i brzu gitaru zamenjuju hladnoća i klavir.

U pomoć mu priskače Alice Merton na pesmi Half As Good As You koju bi, zbog okeana emocija koje nosi, Odell teško otpevao sam.

Akustična gitara sa početka albuma se suptilno vraća, nagoveštavajući nadu druge šanse – ne sa osobom o kojoj peva – već pomirenja sa situacijom od koje makar drugi ljudi mogu naučiti. To bi se moglo protumačiti i kao još jedna svrha njegove turneje.

Intimna atmosfera kojom odiše svaka njegova pesma, zajedno sa krhkošću njegovih misli i teškim priznanjima, čini ovaj album nenametljivim umetničkim delom kojem se vredi diviti uživo.

Informacije o nastupu u Beogradu nalaze se OVDE.

Nema komentara

Napišite komentar