„Libero” za zrenjaninsku publiku

autor: Nevena Bjeljac 0

Zrenjaninskoj publici koja je ispunila salon Narodnog muzeja poslednju subotu u novembru učinila je posebnim vokalna grupa Libero iz Leskovca. Epitet „grad horova“ Zrenjanin već dugo nosi i vokalno pevanje je omiljeni vid muziciranja te publika ume da ceni kvalitetno umetničko pevanje koje joj je iskreno, punog srca sa posebnim šarmom poklonila ova muška pevačka grupa.

Foto: Nevena Bjeljac

Ansambl Libero postoji već 11 godina i u njihovoj interpretaciji oseća se dugogodišnje zajedničko prijateljstvo i posvećenost negovanju „a capella“ načina višeglasnog pevanja, što znači da pevaju bez muzičke pratnje. Oni su prijatelji koji dele istu strast i skladom svojih glasova prenose svoju emociju publici. Koliko su uspešni u tome potvrđuje njihovih do sad održanih preko 200 nastupa i više od 30 celovečernjih koncerata u Srbiji i inostranstvu.

Na koncertu su izveli 19 kompozicija u izvrsno koncipiranom repertoaru ispunjenom delima zasnovanim na srpskoj narodnoj baštini koji je takođe dopunjen delima evropske i svetske muzičke literature, pop i džez evergrin standardima. Kao gosti koncerta nastupili su vokalni ansambli iz Zrenjanina – vokalni kvartet Vita Brevis i muška vokalna grupa Pannonica.

Program je započeo tradicionalnim pesmama sa područja Vojvodine, Bajićevom Srpkinjom i sa dve starogradske pesme, U tom Somboru i Kad sa bio mlađan lovac ja. Publika je odmah bila „kupljena“ prepoznatljivim melodijam, a a onda su u nastavku usledile brze kompozicije neparnih ritmova sa juga Srbije, nakon kojih je oduševljenje raslo i aplauz bivao sve duži i glasniji. Nakon kompozicija Niške devojke, Žali Zare i Vrti kolo, čuli su se i glasni uzvici oduševljenja i uzvikivanje pohvalnog „bravo“.

Nakon bloka nacionalnog, etno obojenog repertoara nastupili su u istom maniru i prvi gosti koncerta, muška vokalna grupa Pannonica koja je već dobro poznata lokalnoj publici sa kompozicijama Ne stoj Done, Donke i Mariana. Njihovo izvođenje bilo je podjednako interesantno, energično i uspešno.

Foto: Nevena Bjeljac

Zatim se grupa Libero vratila na scenu i zapevala prave bisere klapskog repertoara među kojima su se izdvojile pesme Ružo crvena, Vilo moja i Cesarica. Ove kompozicije, setne i ljubavne, izvedene su sa puno emocija i izuzetno izbalansiranim bojama glasova i dinamikom. Čulo se i osetilo da ovaj repertoar izuzetno prija i leži leskovačkom ansamblu koji je osvojio i treću nagradu na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu 2019. godine.

Pred samu završnicu ovog nesvakidašnjeg muzičkog doživljaja nastupio je i vokalni kvartet Vita Brevis iz Zrenjanina. Četiri dame su donele drugačiji zvuk i sa posebnim senzibilitetom izvele dva džez aranžmana – Love is here to stay i Bye, bye blues.

U poslednjem bloku repertoara, Libero je izveo pop aranžmane Žvižduk u osam i Rolling in the deep i pokazao da sa istom lakoćom vlada i ovim žanrom. Oduševljena publika ih je na kraju gromkim aplauzom izvela na dva bisa.

Po rečima domaćina zrenjaninskih ansambala, ovaj koncert je već dugo planiran i usled nepredvidivih situacija nekoliko puta odlagan. Možda je i to jedan od razloga koji je doprineo činjenici da se puna sala nakon koncerta premesti u hol Narodnog muzeja u kojem su publika i učesnici nastavili da međusobno razmenjuju utiske.

Nema komentara

Napišite komentar