Krajnje je vreme za novi zvuk - četrdeset godina jugoslovneskog novog talasa

autor: Milan Damjanović 0

Tačno četiri pune decenije je prošlo od 1981. godine koja se opravdano smatra godinom kada su bendovi novog talasa/vala u Jugoslaviji bili na vrhuncu stvaralaštva. Tada su izašli pojedini albumi koji su veoma visoko postavili lestvicu u pogledu kvaliteta, respektabilnu do današneg dana, a kao najvažnija stvar izdvaja se kulturološka autentičnost i povezanost republika bivše države, koja je u međuvremenu počela da tone politički.

Foto: Goran Vejvoda, unutrašnja strana omota albuma Paket aranžman

O jugoslovenskom novom talasu snimljeno je mnogo dokumentarnih filmova u kojima se prepliću akteri, anegdote, čuveni nastupi i to je jasan dokaz da protok vremena samo učvršćuje fasciniranost tim periodom, istina kroz prizmu nostalgije. Međutim, ex-yu područje je u poslednjim godinama zajedništva imalo veoma ozbiljnu muzičku scenu i to je neosporivo.

„Novi val - 40 godina nakon“ koji je u saradnji sa izdavačkom kućom Kroacija, nekadašnjim Jugotonom snimio i na jutjub kanal objavio CMC TV, najnoviji je dokumentarni film na temu novog talasa i objavljen je iz dva dela. Priču nose muzičari, akteri tadašnje scene i muzički kritičari, novinari koji su takođe imali veliku ulogu u stvaranju kulta tih grupa.

Novi talas je i u ovom dokumentarcu opisan kao pokret nastao iz panka, koji se na evropskom tlu nešto ranije pojavio prvo u Britaniji, a zatim vrlo brzo i u Jugoslaviji. Teško je govoriti o novom talasu bez pominjanja grupa kao što su Paraf, Pankrti, Pekinška patka i rani radovi Prljavog Kazališta. Ti bendovi su svoja debi izdanja i prve nastupe imali godinu ili dve ranije i često se smatraju čistim pankom, a može se reći da se nepravedno malo o njima govori kao pionirima novog talasa, što je slučaj i u ovom dokumentarcu. Prioritet su bili bendovi okupljeni oko izdavačke kuće Jugoton, koji su zbog veličine izdavača stekli najveću popularnost i prodali najviše ploča.

Mnogo veći broj ovde izostalih bendova mogu se smatrati novotalasnim, a u pitanju su žanrovski različiti stilovi od panka sve do art-roka. Sve ih vezuje autentičnost i kreativnost, koja je kao rezultat jugoslovensku muzičku scenu tih godina učinila jednom od kvalitetnijih u Evropi i u svetu.

Fokus priče prebacuje se na bendove iz Zagreba i Beograda, veliku međusobnu prihvaćenost kod publika srpske i hrvatske prestonice, smrt Josipa Broza Tita i zatim prva izdanja bendova koja ove godine slave jubilej. Tim povodom je producentska kuća Croatia records (ex Jugoton) objavila četiri luksuzna vinil reizdanja kultnih albuma novog talasa.

Prvi je album „Paket aranžman“  kojem je u dokumentarcu posvećeno dosta vremena. U pitanju je izdanje smatrano samim vrhom ovog žanra, jer je objedinilo pesme tri, u tom momentu udarna beogradska novotalasna benda – VIS Idole, Električni orgazam i Šarla Akrobatu. Album je kasnije zauzeo drugu poziciju u knjizi „Yu 100 – najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike“ Duška Antonića i Danila Štrpca.

Foto: Branko Gavrić - VIS Idoli, Električni orgazam, Šarlo Akrobata 1981. 

Drugi je album „Bistriji ili tuplji čovek biva kad...“, jedino samostalno izdanje benda Šarlo Akrobata. U pitanju je delo muzičkog tria sa neverovatnim talentom i potencijalom, poetski slojevitim pristupom Milana Mladenovića, minimalističkim pristupom Dušana Kojića Koje i genijalnom bubnjarskom tehnikom Ivice Vdovića Vd-a.

Rezidani su i debi albumi „Haustor“ i „Električni orgazam“ istoimenih grupa iz Zagreba i Beograda, čiji su članovi akteri dokumentarca i detaljno govore o okolnosima pod kojima su nastali i uspeh koji su stekli početkom osamdesetih, kada je muzika novog talasa nastajala, imala najveći uticaj, ali ne i toliku rasprostranjenost i kultni status kakav danas uživa.

„Ne mogu da slušam više ovaj rok, krajnje je vreme za novi zvuk“ kako je tada pevao legendarni Čonta iz Pekinške patke, poput parole najbolje opisuje taj poriv za pankom i novim talasom u bivšoj Jugoslaviji, talasom koji je u nešto manje od dve godine u potpunosti pažnju javnosti prebacio sa bendova popularnih tokom sedamdesetih godina i predstavio novi umetnički izraz te generacije. Veliku ulogu imao je film „Dečko koji obećava“  reditelja Miše Radivojevića, za koji je muziku pisao Dušan Kojić Koja, u tom momentu član Šarla Akrobate, i u kojem se takođe pojavljuju i VIS Idoli.

U momentima kada vinil ponovo dobija na ceni i potražnji, reizdanja legendarnih ploča u sklopu jubileja govore da još uvek mnogo ljudi, raznih životnih dobi, uviđa i ceni kvalitet muzike tog perioda. Time se na najbolji način akteri i savremenici tog doba prisećaju, a svi zainteresovani informišu o duhu osamdesetih godina, neposredno pre rušenja tzv. „gvozdene zavese“, kada je svet bio sasvim drugačije mesto i kada je jedna država na Balkanu sa preko dvadeset miliona stanovnika imala autentičnu, prepoznatljivu i kvalitetnu mejnstrim muzičku scenu. 

Nema komentara

Napišite komentar